Сцена / екран / ефир

"Зле опазеното момиче" в III Международен балетен форум - Варна 2018

Премиера с оригиналната хореография на Александър Горский

"Зле опазеното момиче" в III Международен балетен форум - Варна 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 ноември от 19.00 ч. във Варненска опера, в рамките на III Международен балетен форум – Варна 2018, ще се състои премиерата на балета "Зле опазеното момиче" от Петер Хертел, либрето Жан Добервал, хореография Александър Горский, с участието на балетни артисти от Русия, България, Италия, общо от 14 националности.

 

◊ БАЛЕТЪТ

„Зле опазеното момиче" има славата на един от първите балети в световната хореографска съкровищница. За първи път е игран на 1 юли 1789 г. в Бордо, Франция. Автор на либретото и подбора на музиката от народни и популярни танци, както и на хореографията, е Жан Добервал (1742-1806). По-късно Луи Харолд добавя своя музика към балета, но най-значима е намесата на немския композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899), чиято версия на „Зле опазеното момиче” получава широко разпространение в Русия. Балетмайсторите Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горский правят свои постановки в Москва и Санкт Петербург, върху които други хореографи създават свои редакции.

Във Варна, след постановката на „Зле опазеното момиче“ през 2017 г., хореографска редакция на Сергей Антонов, на 30 ноември 2018 г., в рамките на III Международен балетен форум, ще бъде представена за пръв път оригиналната хореография на Александър Горский.

В главните роли ще танцуват Елена Свинко от Русия, лауреат на Международния балетен конкурс във Варна 2016 и Марчело Пелицони от Италия. Само преди няколко дни балетната двойка се представи блестящо в главните роли на балета „Пепеляшка“ от Прокофиев, хореография на Сергей Бобров. В „Зле опазеното момиче“ на 30 ноември 2018 г. ще танцуват още: Павел Кирчев в ролята на Марцелина, майка на Лиза и Франческо Бруни - Италия, в ролята на Никез, Мишо ще бъде Иван Карнаухов - Русия, който е и асистент-хореограф на постановката.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
30.11.2018 г. 12:36
Посетено:
1607
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28643-zle-opazenoto-momiche-v-iii-mezhdunaroden-baleten-forum-varna-2018