Сцена / екран / ефир

Румънският режисьор Раду Жуде пристига у нас за българската премиера на филма си „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”

Копродукцията с българско участие е в селекцията на Киномания

Румънският режисьор Раду Жуде пристига у нас за  българската премиера на филма си „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”

 

◊ КИНОМАНИЯ 2018

Провокативната копродукция с българско участие, спечелила Голямата награда „Кристален глобус” и наградата на “Europa Cinemas” на фестивала в Карлови Вари - „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”, ще могат да видят почитателите на Киномания.

Прожекцията в кино „Люмиер Лидл” е на 29 ноември от 19:00 часа и за нея специално пристига режисьорът на продукцията Раду Жуде.

“Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари” са думи, изречени пред Министерски Съвет в Румъния през лятото на 1941 г., когато започва етническото прочистване на Източния фронт. Филмът се опитва да разсъждава върху това изявление.

През 1941-ва година румънската армия избива в Одеса близо 20 000 евреи. В наши дни една млада театрална режисьорка иска да постави спектакъл по този мрачен епизод от историята, като направи възстановка пред широка публика на обществено място, но непрекъснато среща пречки, както от властите, така и от местните жители.

За филма си Раду Жуде казва: „Припомняйки си мрачната ни история, взорът ни назад се пълни с онзи ужас, с който ангелът на историята на Уолтър Бенжамин гледа към миналото. Там, където ние виждаме верига от събития, той вижда една единствена катастрофа, която трупа развалини върху развалини и ги стоварва в краката му”.

Продуцентът от българска страна Росица Вълканова нарече филма „зловещо актуален навсякъде, където популизмът набира скорост”, както и „зов за събуждане” .

А Джеф Андрю от Time Out Film Guide пише за него в свое ревю:

С присъщия си обстоен, духовит и киномански подход в изследването на неудобните връзки между миналото и настоящето, Жуде постига ободряващо с политическата си некоректност повествование. Като не пропуска да отдаде почит на кумирите си – ранния Годар и Миклош Янчо. Сериозно постижение.

Режисьорът Раду Жуде вече има „Сребърна мечка” от Берлинале отново за филм - копродукция с България. През 2015 г. той получава престижната награда за румънско-българско-чешката копродукция „Аферим”, на който български продуцент също е Росица Вълканова.

 

 * * *

Следете програмата на Киномания за да получите информация за останалите прожекции на филма!

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018 г.

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.11.2018 г. 13:09
Посетено:
932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28628-rumanskiyat-rezhisyor-radu-zhude-pristiga-u-nas-za-balgarskata-premiera-na-filma-si-ne-me-interesuva-dali-istoriyata-shte-ni-zapomni-kato-varvari