Сцена / екран / ефир

Премиера на спектакъла „За бащата. И за братята", посветен на живота и делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви

12 ноември 2018, 19:30 ч., Театър-лаборатория „Алма Алтер"

Премиера на спектакъла „За бащата. И за братята", посветен на живота и делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 ноември Театър-лаборатория „Алма Алтер" представя премиера на спектакъла „За бащата. И за братята", посветен на живота и делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви, част от Климентовите дни на Софийски университет „Св. Климент Охридски", по случай 130-годишнината от създаването на най-старото висше учебно заведение в България. 

Един спектакъл отвъд времето и пространството, в който заветът, оставен от духовния баща на българската култура – Св. Климент Охридски, достига младите братя Евлоги и Христо Георгиеви и стъпка по стъпка, камък по-камък, ги води в тяхното себе-опознаване, познаване на другия и припознаване на Познанието и вярата като единствени добродетели, които ще водят българския народ към едно по-добро бъдеще. 

Режисьор: Николай Георгиев
Хореограф: Петя Йосифова
С участието на: Евгений Панчовски, Михаил Бонев, Петя Йосифова, София Николова
Вокали: Моника Методиева, Яница Станчева, Георги Арсов


„Храмът не е небе, той е изпълнен с несъвършенства, само чистата вяра може да утоли жаждата им, само чистата жажда може да намери извора. Жаден ли си? Сит ли си? Помисли за математиката! Какви представи съдържат числата? Или знаците плюс и минус? Какви образи съдържат те? Никакви. Абстракция. 

Напиши ми поредица от числа и знаци и аз мога без всякакво затруднение да ги обработя, ръководен от плюс и минус или от квадрати, скоби и тъй нататък, и да постигна решаването на задачата, но храма в небе няма да мога да превърна, знанието и вярата са две различни неща. 

Човек през целия си живот стои над подобни задачи и да не погледне към небето и с вяра да го свали до храма." 

Из „За бащата. И за братята"


Спектакълът се финансира от Министерство на културата и Фонд научни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски"

Автор: Театър-лаборатория „Алма Алтер"
11.11.2018 г. 14:48
Посетено: 753
Етикети: премиера, спектакъл, СУ Св. Климент Охридски, Театър-лаборатория Алма Алтер, Христо и Евлоги Георгиеви, За бащата. И за братята
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28532-premiera-na-spektakala-za-bashtata-i-za-bratyata-posveten-na-zhivota-i-deloto-na-bratyata-hristo-i-evlogi-georgievi