Сцена / екран / ефир

Премиера на "Процесът" по Франц Кафка в НАТФИЗ

25 октомври 2018, 19.00 ч., Театър НАТФИЗ, Голяма сцена

Премиера на "Процесът" по Франц Кафка в НАТФИЗ

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Процесът" по Франц Кафка

Превод Любомир Илиев
Постановка проф. Иван Добчев
Режисьори Димитър Сарджев и Григор Антонов
Сценография Борис Далчев
Костюми Михаела Добрева
Пластика Мира Гоговска
Композитор Христо Намлиев

IV курс „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Иван Добчев

Александър Тонев, Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Габриел Плачков, Елена Дечева, Лора Недялкова, Марио Гълъбов, Мария Бакалова, Мария Тепавичарова, Мартина Георгиева, Мартина Пенева, Мила Гергова – Роберт, Михаил Рядков, Петър Петров, Поля Йорданова, Симона Здравкова

Плакат Божидар Йорданов
Фотограф Кирил Проданов

* * * 

 

Всъщност, не се стремя да стана добър човек и да стана достоен за присъдата на един по-висш съд, а точно обратното – да обхвана с поглед цялото човешко и животинско царство, да опозная техните основни предпочитания, желания, нравствени идеали, да ги сведа до прости образци и колкото се може по-скоро да се развия в тази насока така, че да стана симпатичен на всички, и то до такава степен/тук идва големия скок/, че без да загубя всеобщата любов, в крайна сметка да – аз единственият грешник, който няма да бъде пържен в пъкъла, – да мога да извършвам присъщите си низости открито, пред всички. С една дума интересува ме единствено човешкия съд и на всичко отгоре искам да го измамя, ала без измама.

Франц Кафка

Днес, когато сме залети от хиляди образи, когато образът е станал най-важното за достигащата до нас информация, ние сме изкушени от много помисли. Сърцата ни са ги приели за нещо нормално. Контекстът, който отдалечава смъртта на невидимо разстояние, ни успокоява и ние с лекота се отдаваме на страстите си да бъдем малки богове в нашия виртуален свят. Забравили божественото, залог на природата си, загледани в материалното, незнаещи, че срещу нас вече тече някъде един Процес.

Димитър Сарджев

Автор:
НАТФИЗ
Публикация:
25.10.2018 г. 15:12
Етикети:
Любомир ИлиевИван ДобчевНАТФИЗФранц КафкаПремиера
Григор Антонов
Димитър Сарджев
Процесът
Посетено:
1145
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28440-premiera-na-protsesat-po-frants-kafka-v-natfiz