Сцена / екран / ефир

"Зад обявите" - съвременен танцов спектакъл във Варна

"Зад обявите" - съвременен танцов спектакъл във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

След успешната премиера на 14 юли 2018, спектакълът „Зад обявите“ ще бъде представен отново на 7 октомври 2018 от 19:00 ч. на сцената на Варненска опера, този път с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Спектакълът ще бъде посветен на нашия колега и приятел Мартин Чикалов, част от Варна Денс Театър, загинал при нелеп инцидент на пътя през септември тази година.

„Зад обявите“ е първата постановка на Варна Денс Театър, новосъздадена варненска трупа за съвременен танц. Спектакълът е върху музика на съвременни композитори с хореография на Надя Димокова и в колаборация с наложилата се млада поетеса Ралица Генчева.

Завесата се отваря и публиката се озовава до едно старо табло за обяви някъде в града. Постепенно пред зрителите се разкриват различните истории, скрити зад обявите, както и съдбите на минувачите, спрели се край таблото. Различните герои търсят работа, предлагат уроци по чужд език или случайно намират нещо, за което истински са копнели.

Зрителите ще станат свидетели на случайни или неслучайни, а понякога и съдбоносни срещи – на пламнала от пръв поглед любов, на весело събиране на приятели. Ще разберат контрастните истории на един студент и неговия брат. Ще видят танцуващата душа на вглъбена в стари спомени възрастна жена и забързаното ежедневие на една майка.

С изразните средства на съвременния танц и поезията на Ралица Генчева историите зад обявите ще оставят следа в сърцата на зрителите и ще им подарят късче вдъхновение.

Варна Денс Театър е първата по рода си трупа за съвременен танц в града и една от малкото в страната. Състоящата се от десетима танцови артисти трупа се стреми да допринесе за включването на повече съвременно изкуство в културния живот на Варна. Създатели на трупата са три балерини, чийто житейски път е минал през общо шест държави, а съдбата ги събира във Варна, където общият ентусиазъм и съвместната дейност сътворяват трупата Варна Денс Театър и първия спектакъл „Зад обявите“, премиерата на който бе реализирана до голяма степен със собствени средства.

 

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/292444731347205/

Автор: Силвия Христова
02.10.2018 г. 01:08
Посетено: 704
Етикети: поезия, спектакъл, съвременен танц, Зад обявите, Varna Dance Theater, Варна Денс Театър
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28310-zad-obyavite-savremenen-tantsov-spektakal-vav-varna