Сцена / екран / ефир

С "Нестинарка" се открива балетният сезон на Държавна опера Стара Загора на 1 октомври

Над 4 пъти е увеличен съставът на Балета на Държавна опера Стара Загора

С "Нестинарка" се открива балетният сезон на Държавна опера Стара Загора на 1 октомври

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха в "Нестинарка"

 

◊ БАЛЕТЕН СЕЗОН 2018/2019 В СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА

„В началото на третия творчески сезон на Балета на Държавна опера Стара Загора, съставът му, в сравнение с началото преди две години, е увеличен над четири пъти“. Това сподели преди няколко дни на брифинг художественият му ръководител Силвия Томова.

Когато почти в края на 2016 г. тя приема поканата на директора на операта Огнян Драганов да създаде балетен състав, балетните артисти са били 12-13. Сега те са над 50.

На 16 септември т.г. е проведен конкурс за балетисти и балерини, на който са се явили 30 чужденци от Англия, Италия, Испания, Полша, Португалия, Гърция, Япония и пр. Според г-жа Томова, с изключение на един кандидат, всички са се представили много добре. От тях тя оставя в състава половината. Преди това, в края на учебната година, директно от Софийското балетно училище са пристигнали 3 момичета и едно момче, които ще бъдат назначени с договор.

„Този огромен за нашите мащаби интерес говори, че трупата ни е разпознаваема в света и че многобройни артисти желаят да участват в професионален състав, аргументира се Силвия Томова. – От друга страна ще имаме по-равномерно разпределение на натоварването, а и ще имаме възможност да правим големи балетни постановки“.

Не без гордост Силвия Томова заяви, че малко трупи могат да се похвалят с толкова добри балетни артисти и знакови постановки.

Третият творчески сезон ще бъде официално открит на 1 октомври 2018 г. – Международният ден на музиката, със спектакъл на танцовата драма по музика на Марин Големинов „Нестинарка“. Онези, които са имали възможност да гледат тази постановка, вероятно отново ще посетят уникалното представление с блестящи артисти и вълнуващо решение на класическото заглавие. Дебют в ролята на Струна ще направи Ромина Славова. Анелия Димитрова ще бъде в ролята на Демна, Фиорди Лоха – Найден, Станко Танев – Старецът, Ивайло Янев – Кольо. Твърде натоварен за балета е десетият месец на годината. На 16, 17 и 18 октомври на сцената на Софийска опера ще бъдат изиграни „Машина на времето“ на Детската студия за опера и балет „Маргаритки“, балетните спектакли на „Нестинарка“, „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“. Също на 19 октомври трупата ще гостува с „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски в гр. Кърджали, по случай празника на града. На 30 октомври „Лебедово езеро“ ще се представи и на старозагорска сцена, но с обновен състав.

Другата много голяма задача е подготовката на премиерния спектакъл „Дон Кихот“ по музика на Минкус. На 27 ноември т.г. с него ще бъде сложено началото на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Репетициите са доста напреднали, балетът вече е поставен. Хореографът на спектакъла Аршак Галумян (солист на Щатсбалет - Берлин) вече е определил състава за премиерата и в ролите на Китри и Базил зрителите ще видят Анелия Димитрова и Томоки Ишиго. Ролята на легендарния Дон Кихот е поверена на Александър Желев. Ще участват абсолютно всички балетни артисти от трупата.

Силвия Томова обяви, че спектакълът ще се играе под съпровода на оркестъра на операта. Такава ще бъде практиката и занапред.

За Коледно-новогодишните празници децата ще се радват на „Снежанка и седемте джуджета“, а почитателите на вълшебното балетно изкуство – на голям концерт.

Творческите намерения за 2019 г. са постановка на балета „Жизел“, балетна гала с гостуващи артисти и хореограф, към края на сезона – „Самсон и Далила“ по музика, специално написана от Юри Ступел за балета на Старозагорската опера.

В началото на 2019-та ще се проведе за втори път едноседмичен семинар с млади дарования.

През м. юни ще се състои голям Международен фестивал с участието на хореографи и артисти от целия свят, които ще се представят пред компетентно жури.

Росица Ранчева

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
30.09.2018 г. 15:20
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28301-s-nestinarka-se-otkriva-baletniyat-sezon-na-darzhavna-opera-stara-zagora-na-1-oktomvri