Сцена / екран / ефир

Последният мюзикъл на проф. Александър Йосифов „Малкият принц“ с премиера в Стара Загора

Национална и световна премиера на мюзикъла на 27 септември в Държавна опера Стара Загора

Последният мюзикъл на проф. Александър Йосифов „Малкият принц“ с премиера в Стара Загора

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 септември от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора ще бъде представена първата премиера за новия творчески сезон 2018/2019 г. - „Малкият принц“ - мюзикъл от проф. Александър Йосифов. Режисьор, сценограф и художник на великолепните костюми на този спектакъл за деца и възрастни е Денис Иванов.  Диригент Младен Станев. Участват солисти и артист-хористи на Държавна опера Стара Загора: Иван Кабамитов, Теодор Петков, Нели Нечева, Христиана Христова, Денис Иванов, Нина Димитрова, Евген Сурмиевич, Пламен Асенов, Мехмет Бурхание, Петър Янкулов, Никола Марулев, Маргарита Йовчева, Виолета Димитрова, Силвия Георгиева, Ина Андреева, Ганка Палазова, Маргарита Ташева, Мария Колева, Кунка Дачева, Параскева Сурмиевич, Лили Ходжева, оркестър на Държавна опера Стара Загора, корепетитор е Полина Влахова.

Последната творба на проф. Александър Йосифов „Малкият принц“ ще бъде представена за първи път пред публика - на 27 септември в Стара Загора ще се състои националната и световна премиера на мюзикъла. В ролята на Малкия принц е самият режисьор Денис Иванов. Ето и неговото послание към зрителите на предстоящата премиера:

„Малкият принц” е едно изключително вълнуващо и духовно извисяващо пътешествие на душата през различните етапи на човешкото съществуване и личностното развитие на всеки един от нас. Това е една вълшебна притча за търсенето на себе си, постоянния диалог и спор със собственото „АЗ” в търсене на неоткриваемите истини за живота, смъртта, любовта и познанието.

Малкият принц е същество, слязло на земята, сред обикновените реални хора, което дава откровена оценка за тяхното съществуване. Той е обективната оценка за живота на съвременното общество.

Той е малък не защото е дете, естествено, че не е дете, а защото именно неговото съвършенство, чистота и непорочност го правят слаб и малък на нашата земя. Той не може да съществува с нашите правила на оцеляване.

Той е принц с тази своя чистота и съвършенство, той е един космически рицар на честта и духовността, на вселенската хармония и светлина.

Излезте и вие от „комфортната си зона” и се осмелете да се отправите на СВОЯ път на търсене. Открийте принца и розата в самите себе си, защото всеки един от нас е и двете.

И никога не се задоволявайте с истините на другите, съмнявайте се, търсете и откривайте СВОЯТА правда. Само тя е истинна за вас. Само тогава живота има смисъл и съществувате пълноценно.“

 

Денис Иванов - режисьор, сценограф и костюмограф

Денис Иванов е роден в Стара Загора. През 2013 г. завършва магистратура в НМА "Проф. Панчо Владигеров" София със специалност „Класическо пеене". През същата година дебютира на сцената на ДО Стара Загора в спектакъла на операта "Пощальонът от Лонжюмо" (премиера за България). Има студиен запис в ролята на Олд Шетърхенд от премиерното представяне на мюзикъла "Винету" от проф. Румен Нейков, Участва в оперни спектакли и концерти на сцената на Старозагорската опера ("Мадам Бътерфлай", „Кармен“, "Дидона и Еней", "Фантомите на мюзикъла", "Макс и Мориц" и др.)

През 2015 г. завършва магистратура, отново в НМА София със специалност "Музикално-сценична режисура". През февруари същата година прави и своя режисьорски дебют в Държавна опера Стара Загора с адаптиран вариант на оперите "Сватбата на Фигаро" и „Вълшебната флейта“ от Моцарт, със своя сценография и костюми. На сцената на Държавна опера Стара Загора Денис постави с изключителен успех операта за деца „Пинокио“ от проф. Александър Йосифов. Приказният спектакъл гостува на много сцени в страната и винаги се посреща с възторг от детската публика. Негови са и костюмите за детския мюзикъл „Едно лято в едно блато“. През 2017 направи и своя успешен дебют в голямо балетно заглавие – Денис Иванов е художникът на костюмите и декорите за балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски. Денис Иванов е автор на костюмите на главните герои в операта „Набуко“ от Джузепе Верди с участието на световната оперна дива Мария Гулегина на стадион „Берое“на 8 юли. Младият и изключително талантлив Денис Иванов получава през 2016 г. правата на „Малкият принц“ - това последно произведение на маестро Йосифов лично от композитора.

От новата учебна година Денис Иванов продължава своето обучение в магистърската програма „Сценография за музикален театър” при проф. Светослав Кокалов в Националната художествена академия.

От 2007 г. Денис Иванов се занимава с дизайн и изработка на сценични костюми за оперите "Дон Карлос", "Йоланта", "Евгений Онегин", "Макбет", "Мадам Бътерфлай", "Борис Годунов" и др. През 2013 г. негови костюми играят на сцената на НМА София в студентската постановка на операта "Вива ла Мамма" на режисьора Румен Нейков. През август 2014 г. е поканен като асистент-художник за премиерата на операта "Отело" на сцената на Варненската опера, с режисьор Емануел Кордолиани. През септември 2014 г. прави първото си ревю-спектакъл, на което представя 60 от най-добрите си костюми.

От 2013 г. е педагог по специалността "Актьорско майсторство" в НУМСИ „Христина Морфова” - Стара Загора

През годините организира и участва в множество концерти и спектакли с именити артисти като: Калуди Калудов, Анна Дитри, Елена Баръмова, Елена Чавдарова, Ивайло Джуров, Тихомир Андролов и др.

Работи в екип с пианистката Полина Влахова от 2005 г. по различни проекти.

 

Композиторът

“Със своето свежо дарование, творческа продуктивност и високи достижения Александър Йосифов се нарежда сред най-изявените български композитори. Овладял напълно композиционната техника, той много успешно твори както в областта на песента, така и в най-сложните и големи музикални форми...”

Боянка Арнаудова

Александър Йосифов (композитор, диригент и педагог) завършва Българската държавна консерватория с композиция при проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Ж. Ковачева.

Автор е на над 1500 композиции във всички музикални жанрове: 26 опери и балети със 76 премиери и над 2400 спектакъла у нас и в чужбина, кантатно-ораториални творби, 7 симфонии, 17 инструментални концерта, 53 опуса за клавирни дуа, хорова и детска музика, над 600 естрадни песни и 300 обработки на народни песни и танци. Носител е на 20 престижни награди от конкурси за композиция: в Япония (5 пъти, между които “Гранд приз Канебо” - 1999 – за първи път се присъжда на чужденец); Италия (2 пъти), Гърция (2 пъти), Полша (2 пъти), Югославия, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия, 2 пъти “Златен Орфей”, Първа награда на III Национален конкурс за симфонично произведение “Балетна музика в 7/8” (2003). Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България. Негови произведения са изпълнявани на концерти и записвани за радио- и телевизионни предавания в различни страни. Голяма част от творчеството му е издадено.

Александър Йосифов е кавалер на „Почетен кръст за заслуги към Република Австрия”, почетен кръст за „ Заслуги към културата на Полша”, на орден „Стара планина” I степен, „Кирил и Методий” I степен и др. Бил е председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата. Член е на Международната асоциация за клавирно дуо със седалище в Токио, Япония. Канен е многократно за председател и член на национални и международни музикални конкурси. От 1987 до 1990 г. е член на IMZ, Виена. Член на журито на фестивала „Златна роза” в Монтрьо, Швейцария. Александър Йосифов е председател на Оперния фестивал в Стара Загора. Член е на Съюза на българските композитори.

Проф. Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и в Нов български университет с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

 

Диригентът

Младен Станев е диригент и хормайстор в Държавна опера Стара Загора. Завършва със специалност "Дирижиране на хор" в Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" - настояща Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. През 1998 г. получава магистърска степен с отличен успех. По време на следването си е диригент на смесения хор "Планинарска Песен" - град София. Дирижира многобройни концерти в София, страната и чужбина (Дрезден, Германия).

През 2006 г. участва в Майсторския клас по дирижиране при проф. Ервин Ортнер (Виена) в Международна музикална академия "Проф. Саша Попов" по време на Международен фестивал "Мартенски музикални дни" - Русе.

От 1999 г. работи с хора на Старозагорската опера. Изработва и поддържа текущ репертоар, премиерни постановки, концерти, кантатно-ораториални творби; участва в местните, националните и международни прояви на Старозагорска опера, както и копродукции с други компании. Пътува с трупата в Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Люксембург, Дания, Гърция, Холандия, Италия, САЩ. Диригент-постановчик на спектаклите на Старозагорската опера "Патиланци" и "Мечо Пух".

Ръководител-диригент на смесения хор "Петко Стайнов" при народно читалище "Искра" - гр. Казанлък от 2003 г. Като диригент на състава обновява репертоара, дирижира концерти, участва в национални прегледи, открива възможности за изява на хора в чужбина като хоровия фестивал в Анкара през 2003 година, концерти в Италия (2006), Словакия (2007) и други хорови събития. През 2009 г. с хора печели Първо място в категория "смесени хорове" в Международния хоров конкурс "А. Вивалди" - в Карпениси, Гърция. За кратко време през 2004 и 2005 година е диригент по заместване на смесения хор "Родина" - Стара Загора.

Председател на творчески колегиум към Международна детска фондация "Стелетой" - София, и диригент на обществени начала на детски хор "Звездици" към фондацията. Дирижира концерти на състава в София. Прави множество аранжименти за хора, както и обработки на български и славянски фолклорни песни. Член на журита на национални певчески и хорови фестивали и конкурси, също и на Международен хоров фестивал - Истанбул.

 

Полина Влахова – пианист

Полина Влахова е родена в Стара Загора. През 2001 завършва бакалавър в АМТИИ Пловдив със специалност "Пиано". През същата година започва работа като корепетитор в Държавна опера Стара Загора и в НУМСИ „Христина Морфова”. През 2010 завършва магистратура в НМА "Проф. Панчо Владигеров" София по специалността "Клавирен съпровод" в класа на Проф. Йовчо Крушев и Проф. Рушка Чаръкчиева. Лауреат е на отличия за акомпаняторско майсторство на множество конкурси в страната.

Организатор на множество концерти и спектакли, съвместно с режисьора Денис Иванов. Работила е през годините с певци като: Калуди Калудов, Никола Гюзелев, Александрина Милчева, Елена Баръмова, Елена Чавдарова и др. От 2012 г. е хоноруван корепетитор в НМА - София във Вокалния факултет.  

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
25.09.2018 г. 14:58
Посетено:
1090
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28269-posledniyat-myuzikal-na-prof-aleksandar-yosifov-malkiyat-prints-s-premiera-v-stara-zagora