Сцена / екран / ефир

Музикалният театър гостува на Античния театър в Пловдив с оперетата „Българи от старо време”

Спектакълът се посвещава на юбилея 100 години професионален оперетен театър в България

Музикалният театър гостува на Античния театър в Пловдив с оперетата „Българи от старо време”

Пеньо Пирозов (Павлин) и Добрина Икономова (Лила) в "Българи от старо време"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Музикалният театър гостува на Античния театър в Пловдив с оперетата „Българи от старо време”. На 5 септември от 20 часа жителите и гостите на Пловдив могат да се насладят на най-любимата българска оперета – „Българи от старо време” от Асен Карастоянов. Тя е написана специално за Музикалния театър, на чиято сцена се поставя за осми път.

Възрожденски колорит и стилизиран фолклор ще видят зрителите в постановката на Музикалния театър. Спектакълът показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят онези отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на старите разбирания в името на любовта.

120 костюма сменят солистите, хорът и балетът на Музикалния театър по време на двете действия на оперетата „Българи от старо време”. Те са изработени в стила на българската възрожденска живопис. Цветна и минималистична е сценографията на постановката на най-обичаната българска оперета. „Декорът на места е наивистичен, както наивна и чиста е любовта между двамата герои Лила и Павлин” – споделя сценографът на спектакъла Иван Савов.

Целта на постановъчния екип е била да погледне с добродушна усмивка на нашите предци от онова време без да ги съди или да им се се присмива. Режисьорът на спектакъла, солистът на Музикалния театър Александър Мутафчийски, за когото ролята на ратая Иван е емблематична - „Поглеждайки с очите вече на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „Българи от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона”.

 В атрактивната сценография на спектакъла, дело на балетмайстора на Музикалния театър Татяна Янева, умело са вплетени традиционните за фолклора ни кòпаница и ръченица с елементи от съвременните танци. В предишни постановки на оперетата за танците се е разчитало на изпълнители от професионални фолклорни ансамбли.

Цели музикални пасажи от оперетата на Асен Карастоянов, които дълго време не са изпълнявани, звучат за първи път в постановката на Музикалния театър, споделя главния диригент на театъра Юли Дамянов.

Публиката ще се наслади на изпълненията на водещите солисти на Музикалния театър. Ролите на колоритната двойка на двамата копривщенски големци Дядо Либен и Хаджи Генчо изпълняват доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов. Юлия Маринова играе Дела, жената на Дядо Либен. Светлана Иванова е Хаджийката, жената на Хаджи Генчо.

Ролите на Павлин и Лила се изпълняват от Пеньо Пирозов и Добрина Икономова. В любимия на публиката тандем на ратаите Иван и Янка ще гледаме Александър Панайотов и Катерина Тупарова. Колоритните сватовници Ерчо и Герчо се изпълняват от Лъчезар Лазаров и Тодор Велков. В образа на Циганката – гледачка – друг колоритен образ в оперетата - се изпълнява от Марияна Арсенова – солист и директор на Музикалния театър.

 Участват хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър.

 Заповядайте на 5 септември от 20 часа да се насладим на спектакъла на Музикалния театър сред естествения декор на Античния театър в Пловдив!

 Билети за оперетата „Българи от старо време” на 5 септември от 20 часа на откритата сцена на Античен театър Пловдив може да купите онлайн на www.eventim.bg и на касата на Античен театър Пловдив

*

"Българи от старо време" – оперета от Асен Карастоянов

Либрето - Коста Райнов

Участват: Христо Сарафов, Юлия Маринова, Пеньо Пирозов, Николай Борисов, Светлана Иванова, Добрина Икономова, Катерина Тупарова, Александър Панайотов, Тодор Велков, Лъчезар Лазаров, Марияна Арсенова, Теменужка Трифонова, Мария Коровешова, Хриска Маркова, Десислава Тодорова, Росица Антонова, Весна Тодорова

Режисьор - Александър Мутафчийски

Музикален ръководител и диригент - Юли Дамянов

Сценография - Иван Савов

Костюми – Мариана Попова, Иван Савов

Хореография - Татяна Янева

Мултимедия – Иван Липчев

Хормайстор – Людмил Горчев

Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър

 

Автор:
Национален музикален театър
Публикация:
02.09.2018 г. 18:31
Посетено:
1144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28181-muzikalniyat-teatar-gostuva-na-antichniya-teatar-v-plovdiv-s-operetata-balgari-ot-staro-vreme