Сцена / екран / ефир

Националното турне на "Палячи" започва на 3 септември от Варна

Калуди Калудов празнува 40 години на сцената в родния си град Варна

Националното турне на "Палячи" започва на 3 септември от Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националното турне на „Палячи“ започва на 3 септември от Варна

Калуди Калудов ще отпразнува във Варна 40 години на сцената в ролята на Канио от операта „Палячи“ на Леонкавало. Уникалният спектакъл на операта „Палячи“ – съвместна продукция на Старозагорската опера и Академичен цирк „Балкански“ ще бъде представен за първи път във Варна на 3 и 4 септември от 19.00 часа в шапитото на цирка (бул. "Цар Освободител" до бензиностанция „Кава Петрол“). Идеята за Опера в цирка е на Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Премиерата се състоя с небивал успех на 20 юни в Стара Загора.

Операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказващ за живота и личната драма на артиста. В новата постановка на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.

Спектаклите на 3 и 4 септември ще дирижира главният диригент на Държавна опера Стара Загора Ивайло Кринчев. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе (Румъния) и Салваторе Русо (Италия). Варненци и гостите на града могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера Стара Загора. В ролята на Канио на 3 септември ще бъде Калуди Калудов, а на 4 септември – Георги Динев. В ролята на Неда ще се представят Анна Дитри (3 септември) и Деси Стефанова (4 септември). Ролите на директора на цирка и Тонио ще си споделят Александър Крунев и Нико Исаков. Валери Турманов (3 септември) и Теодор Петков (4 септември) зрителите ще видят в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев – в ролята на Бепо. Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера. Изключително вълнуващо е новото лазерно шоу на Цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото от операта „Палячи“.

След гостуването във Варна на 3 и 4 септември, спектакълът на операта „Палячи“ ще бъде представен в Пловдив (22 и 23 октомври) и в София (19 и 20 ноември).

„Палячи“ – Опера в цирка – турне - видео

Предварителна продажба на билети:

  • Онлайн и в мрежата на eventim.bg
  • На касите на Академичен цирк „Балкански“, телефон 0878 570 602, бул. "Цар Освободител" до бензиностанция „Кава Петрол“
  • Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. (почивка 14.00-14,30 ч. и 16,30-17.00 ч.), тел. 052 685 214,  

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
30.08.2018 г. 15:44
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28172-natsionalnoto-turne-na-palyachi-zapochva-na-3-septemvri-ot-varna