Сцена / екран / ефир

„Лебедово езеро“ с хореографска редакция на Сергей Бобров

Премиера на ММФ „Варненско лято“ 2018

„Лебедово езеро“ с хореографска редакция на Сергей Бобров

 

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на ММФ „Варненско лято“ 2018 и Опера в Летния театър Държавна опера Варна ще представи на 9 август, 21.00 ч., премиерата на балета „Лебедово езеро“ от Чайковски в хореографската редакция на своя главен балетмайстор Сергей Бобров, з.а. на Русия.

На диригентския пулт ще застане варненецът Мартин Георгиев, който дирижира балетните спектакли в Ковънт Гардън. В главните роли ще танцуват българската балетна прима Веса Тонова – Одета/Одилия и солистът на Държавния театър за опера и балет в Красноярск Иван Карнаухов – Принц Зигфрид. Премиерсолистът на Варненската балетна трупа Павел Кирчев ще бъде Магьосникът Ротбарт, а солистът на Варненската балетна трупа Франческо Бруни ще се превъплъти в Бино, приятелят на Принц Зигфрид. В останалите роли ще видим Пердита Джейн Ланкастър, Анастасия Осокина, Николай Димитров, Реа Гамангош, Екатерина Канюкова, Аделина Бояджиева, Лиляна Георгиева, Мириам Рона Крус, Адриана-Мария Манасиева, Меган Елизабет Рейд, Галина Велчева и др.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

В „Лебедово езеро“ зрителите ще могат да видят част от класическата хореография на „балета на балетите“, но и новата хореографска версия на Сергей Бобров, която е много по-динамична и по-компактна, по-дълбока в психологическата обосновка на борбата между доброто и злото, по-ефектна във визуалните контрасти и по-органична като концепция.

„Хореографията на Сергей Бобров е създадена върху хореографията на Юрий Григорович, който постави балета с трагичен финал. При него за пръв път се появяват, освен Одилия, още черни лебеди. Бобров доразвива идеята за черните лебеди – езерото почернява, когато принцът нарушава клетвата си. В неговата хореографска редакция злото също побеждава доброто, като накрая Одета остава сама да скърби за своя възлюбен. Философският подтекст насочва към мисълта за едновременното съжителство у всеки човек на добро и зло, на светла и тъмна страна. Нов момент е и финалът, в който тъгуващата Одета отново танцува част от бялото си адажио.

Другият нов момент е въведен при бала във второ действие. Докато в оригиналната версия на Мариус Петипа и Лев Иванов танците от Унгария, Русия, Испания, Италия и Полша са самостойни номера без връзка с основния сюжет, във варианта на Бобров девойките пристигат от тези страни като невести, които търсят благоволението на Принц Зигфрид и това е съвсем логично“, обяснява балетният педагог от Болшой театър Валерий Кокорев, който работи със Сергей Бобров от началото на проекта и сега репетира с балетната трупа на Варненската опера.

С тази хореографска редакция на „Лебедово езеро“ и още пет други балетни заглавия, екипът на Сергей Бобров, с балетни артисти от Държавна опера Варна и Държавния театър за опера и балет в Красноярск, заминава в края на годината на турне във Великобритания, където ще изнесе общо 112 представления.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.08.2018 г. 12:39