Сцена / екран / ефир

Премиера на операта „Отело” на Античния театър

Световни солисти на Античния театър за една от най-силните музикални драми

Премиера на операта „Отело” на Античния театър

 

◊ СЪБИТИЕТО

Операта „Отело” - Вердиевата интерпретация на Шекспировия разказ за отмъщение и убийство, ще бъде представена на Античния театър на 21 юли в рамките на OPERA OPEN.

За премиерата в Пловдив пристигат оперните звезди Кристиан Бенедикт, който е изпълнил над 130 пъти ролята на ревнивия мавър, и Алберто Газале като Яго, който след Античния театър за поредна година ще се включи в спектаклите на Арена Ди Верона. Дебют в ролята на Дездемона ще направи една от любимките на оперната публика – Таня Иванова. Останалите партии се изпълняват от Елена Чавдарова-Иса, Марк Фаулър, Александър Баранов, Александър Носиков, Евгений Арабаджиев и Август Методиев.

Диригент на една от най-силните музикални драми в оперната литература е маестро Диан Чобанов. Постановката на режисьора Нина Найденова изследва постоянно променящата се двойственост в отношенията на героите и надниква в най-мрачните дълбини на човешкото сърце. Античният театър е преобразен в средновековен Кипър от сценографа Светослав Кокалов (награди „Аскеер” за „Бурята” и „Дон Кихот” на Александър Морфов). Костюмите от периода са дело на художничката Цветанка Петкова – Стойнова, a танците са поставени от хореографа Боряна Сечанова. Хорът се ръководи от Драгомир Йосифов, а начело на оркестъра на Опера Пловдив е  концертмайсторът Мичо Димитров. В подготовката на спектакъла се включва и специалистът по сценични бойни изкуства Камен Иванов, който помага на солистите да овладеят тънкостите на фехтовката.

Предпоследната опера на Верди е написана 16 години след шедьовъра „Аида” – дълъг период, в който композиторът се оттегля в търсене на нови форми и смисли в любимото си изкуство. В „Отело“ той окончателно се отказва от формата на опера, изградена върху отделни и самостоятелни музикални номера. Творбата съдържа мелодии, както великолепни, така и смразяващи, характерни за написаните от гениалния Маестро, но това което ги отличава от по-ранните му творби, е че те не са доведени до повторение.  Премиерата предизвиква фурор в Ла Скала през 1887 година, когато Верди е вече на 74 години.

Публиката на Opera Open ще има привилегията да чуе на премиерата един от най-предпочитаните изпълнители за ролята на върховния командир на венецианската флота. Латвийският тенор Кристиан Бенедикт е участвал в 18 постановки на "Отело" и е изпълнявал партията на сцените на Мариински театър в Санкт Петербург, Държавните опери във Виена и в Берлин. През 2018 последно е бил Отело в закрития театър на Фондация Арена Ди Верона и Щатсоперата в Дрезден. Алберто Газале е сред водещите оперни изпълнители в Европа, с редица изяви на сцените на Арена Ди Верона, Виенската Щатсопера и Ла Скала. Баритонът ще пее за втори път на Античния театър след специалното си участие като Амонасро в „Аида” през 2016 година.

Билети за премиерата на „Отело” се продават на касите на Опера Пловдив и в системата на Ивентим.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

* * *

ВАЖНО:

Условия при прекъсване, пренасрочване или анулиране на спектаклите и концертите на Опера Пловдив на Античния театър при лошо време

Уважаеми зрители, бихме искали да Ви информираме, че отмяната на спектакъл не се обявява преди планирания начален час, дори ако през деня може да е валяло. Ако се наложи отмяна поради дъжд в обявения начален час, то спектакълът ще бъде пренасрочен за резервна дата, която обикновено е на следващия ден. В този случай билетите важат без заверка за новата дата! Ако неблагоприятните метеорологични условия не позволяват спектакълът да започне по график, Опера Пловдив може да забави старта на представлението до 45 минути преди обявяването на отмяната му. Моля, имайте предвид, че ако спектакълът бъде анулиран окончателно след края на първо действие, то той се счита за проведен.

Опера Пловдив се старае да процедира в най-добрия интерес на публиката, но решенията зависят също така от графика на гостуващите солисти и от наличието на свободни дати на Античния театър. Във всички случаи на отмяна, забавяне или анулиране, зрителите могат да се възползват от 50 % отстъпка за друго представление като комплимент от Опера Пловдив за причиненото неудобство! При отмяна или анулиране на спектакъл билетите могат да бъдат презаверени за друг спектакъл на касите на Опера Пловдив или да бъдат върнати на касата, от която са закупени в срок от 7 работни дни.

Моля, имайте предвид, че въпреки старанието ни, седалките на Античния театър при лошо време могат да бъдат влажни!

Следете за актуална информация съобщенията на сайта и facebook страницата на Опера Пловдив!

Благодарим Ви за проявеното разбиране и позитивното отношение!

 

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
18.07.2018 г. 15:39
Посетено:
921
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28082-premiera-na-operata-otelo-na-antichniya-teatar