Сцена / екран / ефир

„Летящият холандец“ с премиера в ММФ „Варненско лято“ 2018

Диригент Ерих Биндер от Виенската щатсопера

 „Летящият холандец“ с премиера в ММФ „Варненско лято“ 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 юли 2018, 21.00, в рамките на ММФ „Варненско лято“, предстои премиерата на „Летящият холандец“, обвеяната в легендите на Северно море опера на Вагнер. Да дирижира спектакъла е поканен диригентът от Виенската Щатсопера Ерих Биндер, специалист в творчеството на големия композитор. 

Продукцията е резултат от творческата колаборация между Държавна опера Варна и „Народно позорище“ в Белград, Националния театър за опера и балет на Република Сърбия. Върху режисьорския прочит на Деян Миладинович работи Ивана Драгутинович Маричич, костюмите са дело на Катарина Гърчич Николич, диригент на хора е Цветан Крумов.

В главните роли ще аплодираме солистите на Държавна опера Варна - баса Гео Чобанов като Холандеца и сопраното Линка Стоянова в ролята на Сента, дъщерята на Даланд – Людмил Петров, а тенорът Мирослав Христов пристига от Цюрих за ролята на ловеца Ерик. Бойка Василева ще бъде Мари, а кормчията на кораба – Арсений Арсов.

 

◊ ОПЕРАТА

В автобиографията си Вагнер разказва, че за „Летящият холандец” са го вдъхновили лично преживяно бурно морско пътешествие, новела на Хайне и широко разпространените в крайморските страни митове за кораба-призрак и моряка-скитник. Следвайки легендата за Летящия холандец, която разказва за кораб, осъден да плава до деня на Страшния съд, Вагнер създава своята опера за кратко време и сам дирижира премиерата в Дрезден през 1834 г.

„Летящият холандец” е едно от върховите постижения на немската романтична опера след Карл Мария фон Вебер. На фона на буреносната музика, призрачните припеви и опиващите песни, които напомнят живописта на холандските художници Рембранд и Ван Ейк, се развива и романтичната връзка между Холандеца и девойката Сента, чиято любов би могла да го избави от злочестата му участ. Изкуплението чрез любовта е основна тема на „Летящият холандец“, към която Вагнер се връща в много от следващите си творби. Музикалният образ на Холандеца с неговите душевни терзания представлява истинско художествено достижение в оперното творчество, а романтичната, мечтателна и възвишена Сента е олицетворение на идеала на Вагнер за любящата и вярна жена.

 

Линка Стоянова – Сента

Образите на Вагнер винаги са особени, едновременно приказни и призрачни, митични. Сента е обикновено момиче, което живее още от детството си с историите за Холандеца и винаги е била влюбена, но не в самия него, а в представата си за него, в проекцията, в неговия призрачен образ - такъв, какъвто тя го вижда в съзнанието си. И когато призракът се материализира, Сента се чувства объркана и ранима. Но макар и разпокъсана между своя вътрешен свят и реалността, тя последователно отстоява ценностите си и остава вярна на любовта: „Ich bin treu bis zum Tod” (Вярна съм до гроб).

Гео Чобанов – Холандеца

„Капитанът в „Летящият холандец“ е сложен образ, много далеч от моя натюрел и различен от всичко, което съм пял. Фактурата е много сложна, въобще музиката е сложна, промяната в темпата на всеки 3-4 такта задава голяма динамика. Драматургията също е дълбока, текстът е поетичен и многопластов и именно това ме привлича. Има много театър и много условност в тази опера. Условността е закодирана както в музиката, така и на много места в постановката, включително при костюмите, които само донякъде биха могли да се отнесат към някоя епоха. Защото става дума за вечното търсене на истината, ценностите, любовта.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.07.2018 г. 17:15
Посетено:
935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28054-letyashtiyat-holandets-s-premiera-v-mmf-varnensko-lyato-2018