Сцена / екран / ефир

Театър Римски терми – Варна 2018

12 юли - 13 август 2018 г.

Театър Римски терми – Варна 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

За шестнадесети път след първия спектакъл през 1977 година, Театър Римски терми във Варна ще събере почитателите на сценичните изкуства под открито небе. Още през втори век, когато древният Одесос е бил част от Римската империя с право да сече собствени монети, тук е кипял активен обществен живот, за който свидетелстват откритите артефакти в най-големите римски бани на Балканите, сега знакова археологическа забележителност на Варна.

В същото това публично пространство от 12 юли до 13 август 2018 година, варненци и гостите на града ще могат да посетят отбрани спектакли от варненската артистична продукция през годината, благодарение на организаторите от Община Варна, Регионалния исторически музей, Театрално-музикалния продуцентски център и Държавния куклен театър в града.  

 

◊ ПРОГРАМАТА

От общо 23 събития в тазгодишното издание на Театър Римски терми 6 са на Кукления, 7 на Драматичния и 10 на Варненския оперен театър. Началото поставя Кукленият театър с най-новата си постановка „Уестърн“ (12.07., 25.07., 7.08.), която, както и останалите спектакли на варненските кукленици „Професия лъжец“ (18.07., 10.08.) и „Възгледите на един пън“ (1.08.), носят разпознаваемия режисьорски почерк на Теди Москов.

Варненският драматичен театър се представя с театралната комедия „Комичната илюзия“ от Пиер Корней на младия режисьор Васил Дуев (14.07.) и постановките на режисьора Костадин Бандутов – комедията на Рей Куни „Бащи, лъжи и още нещо“ със Свилен Стоянов в главната роля (12.07., 13.08.) и вечния мюзикъл за деца и възрастни от Недялко Йорданов по музика на Хайгашод Агасян „Приключения опасни със герои сладкогласни“ (31.07., 9.08.). Само този мюзикъл е с начален час 19.00, докато всички останали представления започват в 21.00. Всички очакват една блестяща премиера на „Изборът на Марта“ от Жорди Галсеран, прочит на режисьора Георги Михалков, в главните роли със Симеон Лютаков и познатата от тв екран Яна Маринова (6, 11.08.).

Поради големия интерес към премиерата в миналогодишното издание на камерната опера „Орфей и Евридика“ от К. В. Глук, в две от десетте музикални вечери в Театър Римски терми (17.07., 20.07.) зрителите отново ще могат да проследят красивата любов на двамата митични герои. Спектакълът е резултат от колаборацията между Държавна опера Варна и Младежка оперна асоциация Кипър, под диригентството на Цветан Крумов, с участието на варненката Цвета Кристофору, която жиее и твори в Кипър – Орфей, солистите на Варненската опера Даниела Димова – Евридика, Лиляна Кондова – Амур и балетните солисти на Софийска опера Екатерина Петрова и Цецо Цецо Иванов, които пресъздават духа на Евридика и духа на Орфей.

Концерт-спектакли с подчертано оригинални концепции поднасят артистите на Варненския оперен театър в Театър Римски терми. Това са „Музиката на Италия“ с режисьор Сребрина Соколова и специалното участие на Стефан Рядков (19.07., 4.08.); „Музика Антика“ с режисьор Петко Бонев, диригент Цветан Крумов, вокален ансамбъл „Bella Voce” и хор „Св. Обретенов“ (23.07.); „Моята страстна латино любов“ с режисьор Сребрина Соколова и специалното участие на Пламен Георгиев и танцьори от „Sunny Dance Studio” по хореография на Станислава Томова (24.07.); „Магията на киното, епизод 2“ – популярни филмови мелодии и мултимедийна презентация, с оперните певици Марилла Гьонги, Филипа Руженова, Галина Великова, Миглена Страдалска и Елеонора Христова (29.07.). Както за този, така и за следващия концерт „Шедьоври на руския романтизъм“ с оперните солисти  Михаела Берова, Вяра Железова, Гео Чобанов и струнно трио към Държавна опера Варна (8.08.) особена заслуга има Руслан Павлов – аранжимент, обработка на песните и клавир.

И още два акцента – оперния концерт на Vocal Productions NYC с възпитаници на вокалния педагог, баса Валентин Пейчинов, който работи в Ню Йорк (2.08.) и концерта на Пламен Димитров и Андриана Йорданова в памет на напусналия ни тази година варненски баритон и вокален педагог Георги Койчев (3.08.).

Важна е за зрителите да знаят, че при неподходяща метеорологична обстановка събитията на Театър Римски терми ще се състоят същата вечер, в по-късен час, на сцените на Кукления театър, Сцена Филиал и Основна сцена на ТМПЦ Варна. Следете, моля, актуалната информация в сайтовете на театрите, фейсбук страницата Театър Римски терми и фейсбук страниците на съответните театри.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.07.2018 г. 16:33
Етикети:
музикатеатър
Театър Римски терми – Варна 2018
Посетено:
1417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28052-teatar-rimski-termi-varna-2018