Сцена / екран / ефир

Лятно турне на Музикалния театър и Балет „Арабеск”

6-11 юли 2018 - Варна, Бургас, Велико Търново

Лятно турне на Музикалния театър и Балет „Арабеск”

„Ромео и Жулиета” – Балет „Арабеск”

 

◊ ПОКАНА

Лятно турне на Музикалния театър и Балет „Арабеск”

В юбилейния си сезон, когато честват 100 години от професионалното начало на оперетата в България и 50 години от създаването на „Арабеск” – Музикалният театър и Балет „Арабеск” тръгват на лятно турне във Варна, Бургас и Велико Търново

Балет „Арабеск“ гостува с най-новото си заглавие „Ромео и Жулиета“ на 6 юли в Летния театър във Варна, а на 7 юли открива програмата на Фестивала на сцена „Крепост Царевец” във Велико Търново. Начало на спектаклите - 21 часа

 

„Ромео и Жулиета” – Балет „Арабеск”

Музика - Сергей Прокофиев,
Хореография - Боряна Сечанова,
Сценография - Иван Токаджиев,
Костюми - Николина Костова-Богданова
Диригент - Константин Добройков
Участват танцьорите на Балет „Арабеск”.

Балет „Арабеск“ представя най-великата любовна история на всички времена. „Ромео и Жулиета” е модерен танцов прочит на пиесата на Шекспир с неповторимата музика на на Сергей Прокофиев. Хореографът Боряна Сечанова поставя въпросите за тогавашните и сегашните представи за любовта, за доброто, отговорността и мястото на човека в мирозданието. 

В историята на трупата постановката на Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски, специално за „Арабеск“. Постановката печели наградата за съвременна хореография на VI Международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на Прокофиев.

 

На 8 юли в Летния театър във Варна и на 10 юли в Летния театър в Бургас Музикалният театър представя „Царицата на чардаша” от Калман – царицата на всички оперети. Начало на спектаклите - 21 часа.

Диригент в Летния театър във Варна е Маестра Любка Биаджони.

Гостуването на постановката на Музикалния театър „Царицата на чардаша” на 10 юли в Бургас е в рамките на Музикалните празници „Емил Чакъров” 2018  

 

„Царицата на чардаша” от Имре Калман

Режисьор-постановчик – Адриан Холендер
Режисьор - Марияна Арсенова
Диригент-постановчик - Любка Биаджони
Диригент - Юли Дамянов
Сценография и костюми – Иван Савов
Хореограф – Мариан Стефанов
Хормайстор – Людмил Горчев
Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.

В Бургас - с участието на оркестъра на Държавна опера Бургас – диригент Юли Дамянов. 

Зрителите ще видят една класическа и в същото време модерна трактовка на оперетата на Калман, която ни пренася в бляскавата атмосфера на Австро-Унгарската империя. Модерното в нея е не само динамиката на действието, но и взаимоотношенията между героите. Публиката ще се наслади на музиката на Калман с нейната богата оркестрация, увличащото либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография.

„Моята цел като режисьор е да докосна публиката чрез една от най-обичаните оперети в света” – споделя австрийският режисьор-постановчик Адриан Холендер. „В „Царицата на чардаша” любовта се извисява и над най–нерешимите социални различия и конфликти.”

В навечерието на премиерата в Музикалния театър дъщерята на Имре Калман, Ивон Калман, изпрати писмо до екипа на новата постановка с пожелание за успех на знаменитата оперета на баща й. „За мен е огромно удоволствие да зная, че творчеството на баща ми е толкова обичано и ценено в България” – пише Ивон Калман. „Знам, че във вашата страна оперетата има голяма традиция. Изпращам моите най-добри пожелания за бъдещия успех на „Царицата на чардаша” на Музикалния театър” – написа още Ивон Калман.

 

На 11 юли от 19:00 часа Музикалният театър ще представи концерта „Празник на оперетата и мюзикъла” в Държавна опера Бургас. Ще прозвучат най-обичаните и популярни мелодии от света на мюзикъла и оперетата

 

Заповядайте на лятното турне на Музикалния театър и Балет „Арабеск” през юли!

 

Автор:
Национален музикален театър
Публикация:
05.07.2018 г. 12:45
Посетено:
1213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28038-lyatno-turne-na-muzikalniya-teatar-i-balet-arabesk