Сцена / екран / ефир

Драматичен театър „Сава Огнянов” - Русе закрива театралния сезон с „Много шум за нищо"

Театър „Българска армия” гостува на русенска сцена

◊ ПОКАНА

На 05 юли от 19 часа в Голяма зала на Драматичен театър „Сава Огнянов” - Русе ще бъде изиграно последното представление за сезона.

По традиция русенският културен институт е поканил колегите си от Театър „Българска армия” – София, за да закрият театралния сезон с класическата комедия „Много шум за нищо” от Уилям Шекспир.

Постановка: Краси Спасов
Музика: Стефан Вълдобрев
Сценография и костюми: Радина Близнакова
Пластика: Татяна Соколова

Участват: Иван Радоев, Анастасия Ингилизова, Евелин Костова, Милен Миланов, Гергана Данданова, Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Мимоза Базова, Ненчо Илчев, Александър Дойнов, Мирослав Пашов, Стойко Пеев, Асен Кобиларов, Калин Иванов, Йордан Алексиев, Йордан Ръсин, Десислава Касабова


“Любовта тук е и като предложение да се случи, и като възможност да се постигне. А основанията това да стане са наглед повече от благоприятни: млади хора, обладани от любовно чувство, съответните любовно-еротични игри, за да бъде то – чувството, активирано, затвърдено, възнаградено с взаимност и накрая успокоено в щастлив брачен съюз.

Но, както винаги при Шекспир, цялото това романтично описание се оказа една голяма привидност. Всъщност “Много шум за нищо” е текст за невъзможността любовта да се случи, да се постигне, да се разкаже.

 “Много шум за нищо” не е афоризъм, който с дяволита усмивка разрешава дребни любовни недоразумения, а метафора на безплодните усилия на човешкото същество да намери себе си в едни враждебен и хаотичен свят.”

Красимир Спасов

„Шекспир прави (или по-точно не прави) нещо много ценно – не ни назидава. Оставя ни да се посмеем на човешките недостатъци и ни задава въпроси, които често са по-важни от отговорите.”

Цветомира Дукова    

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
01.07.2018 г. 21:03
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28028-dramatichen-teatar-sava-ognyanov-ruse-zakriva-teatralniya-sezon-s-mnogo-shum-za-nishto