Сцена / екран / ефир

Премиера на мюзикъла за деца и възрастни „Малкият принц - Пътуването на розата” в Музикалния театър

Националната оперета дава шанс за изява на млади таланти на сцената си

Премиера на мюзикъла за деца и възрастни „Малкият принц - Пътуването на розата” в Музикалния театър

 

◊ СЪБИТИЕТО

 На 31 май от 19 часа и на 2 юни от 11 часа в Музикалния театър е премиерата на най-новия български мюзикъл за деца и възрастни "Малкият принц - Пътуването на Розата".

Спектакълът се реализира под мотото: “От най-младите български творци за техните връстници и съвременници".

Автори на творбата са Йоана Мирчева (либретист) и Емелина Горчева (композитор) - творци от най-младата генерация в българското музикално-театрално изкуство. Те са лауреати на редица международни и национални награди, с успешни изяви на българските и световни сцени.

Тандемът Мирчева - Горчева е автор и на мюзикъла "Достатъчно", реализиран с голям успех през 2014 г. на сцената на Музикалния театър.

Постановъчният екип включва: диригент - проф. д-р Ивайло Кринчев, втори диригент -Людмил Горчев, режисьор - доц. д-р Виолета Горчева, хореографи - д-р Радослав Радев, Румен Григоров, сценограф и костюми - Чавдар Чомаков.

В ролите ще се изявят артистите от Музикалния театър - Олга Динова, Илона Иванова, Лъчезар Лазаров, Венцислав Динов, Никола Чочев, Тодор Велков, Владимир Грудков, Десислава Николова.

В ролите ще видим и студенти от Националната музикална академия с награди и успешни участия не само у нас, но и в чужбина. Сред тях ще видим Мелинда Христова, Божидар Божкилов, Георги Гроздев, Яна Стефанова и Лъчезара Георгиева.

Музикалния театър не за първи път дава шанс за изява на студенти от Консерваторията на сцената си. „Тези от тях, които покажат качества за трудния жанр на оперетата, получават предложение да работят в хора. След като докажат таланта си, получават и солистични роли” – отбеляза директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.

 

Да гледаме със сърцето си, защото то единствено не греши” – е посланието на мюзикъла

Мюзикълът "Малкият принц - Пътуването на Розата” е по мотиви от едноименната творба на Екзюпери. Той е поетична притча за любовта, отговорността, свободата и мъдростта, поставя и въпроса за избора.

Действието в творбата се развива в голям мегаполис, а героите са наши съвременници. Главни герои са Малкият принц, наречен Тоби, и неговата спътница – Роуз. Те преминават през 4-те главни улици на мегаполиса, които са аналогични на житейските ситуации, през които преминава всеки един от нас.  Двамата се срещат с различни типове герои – Суетния, Краля, Бизнесдамата, Географа, Тъжния, които символизират различните проявления на човешката природа и възможните избори в живота. Чрез тях Малкият принц и Роуз разбират, че егоцентризмът, суетата, властта и парите довеждат до дисбаланс между сърцето и разума, обсебват и опустошават човешката душа. 

По пътя си Малкият принц и Роуз се срещат и с героите с „чисто сърце” Фенерджията и Фокси, които в миговете на душевен и житейски кръстопът им посочват вярната и светла пътека.   

Водеща и централна в творбата е лиричната линия. Смехът и хуморът са примесени с ирония и лека горчивина, със сълзи от тъга, но и от щастие. Драматична кулминация в мюзикъла е сцената "Танцов батъл", ситуирана като състезание-надборване между две тийнейджърски банди. В нея е проектиран конфликтът между Доброто и Злото, който е централен в мюзикъла. Малкият принц е по средата и се асоциира с Абсолютната естественост и чистота, с добрата природа, първоположена в човека. Чрез сътворената от самия него Роза или Магията на Любовта, Малкият принц сваля маската на грубостта и лицемерието от младите хора. Чудото на Любовта трансформира агресията в нежна ласка и слънчева усмивка.

„Сюжетът  и фабулата проследяват историята на едно духовно пътуване - вечното пътуване към Истините на Сърцето, Любовта, Познанието и Красотата” – казва режисьорът на спектакъла доц. д-р Виолета Горчева. „Чрез пътуването Малкият принц и Роуз откриват градивните фундаменти и простички истини на човешкото битие. Те разбират, че най-важните неща са невидими за очите, а истината е това, в което вярваме. Двамата герои преживяват духовна трансформация и своеобразен катарзис и така полагат основите на своя хармоничен свят, изграден от Вяра, Доверие, Отговорност, Красота и Любов.”

Според авторите на "Малкият принц - Пътуването на Розата", щастието и това, което осмисля живота ни се крие в човешката близост, в приятелството и любовта. Мюзикълът призовава - да отворим сетивата си и да обичаме, а посланието е: да гледаме със сърцето си, защото то единствено не греши”.

      

Автор:
Музикален театър
Публикация:
30.05.2018 г. 16:51
Етикети:
Ивайло КринчевЙоана МирчевамюзикълпремиераМузикален театър
Емелина Горчева
Малкият принц - Пътуването на Розата
Посетено:
1995
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27846-premiera-na-myuzikala-za-detsa-i-vazrastni-malkiyat-prints-patuvaneto-na-rozata-v-muzikalniya-teatar