Сцена / екран / ефир

Китайски национален куклен театър от Пекин гостува във Варна

Маймуната, която превърна Ада в Рай

Китайски национален куклен театър от Пекин гостува във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Герои и образи от един от най-популярните китайски романи – „Пътешествие на запад”, пътуват по света благодарение на Китайския национален куклен театър. Трупата гостува и в България в рамките на кукленотеатралния фестивал „Панаир на куклите” в София. По покана на Държавен куклен театър – Варна, на 25 септември актьорите от Китай ще изнесат едно представление във Варна, а на следващия ден и в Каварна. Във Варна спектакълът ще се играе от 18 часа на сцена „Филиал” на Драматичния театър. Атрактивното представление „Маймуната, която превърна Ада в Рай” е предназначено не само за детска публика и се отличава от обичайните куклени постановки с големия ръст на куклите.


◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРОЯВА

На 25 септември от 16 часа във фоайето на Държавен куклен театър – Варна ще се открие изложбата на Станчо Станев „Характерни персонажи от традиционния китайски театър”. Авторът посвещава изложбата си на гостуването на китайската трупа. Експозицията включва 12 фотографии, които представят персонажи от традиционния китайски театър (наречен дзин дзу), 5 калиграфии и 23 творби – традиционна китайска живопис.

Станчо Станев е създател на Център за китайска култура „Шъндао”. Един от пионерите в областта на източните бойни изкуства у нас. Изучавал е бойното изкуство “ушу”, “цигун”, медицина, философия, поезия, калиграфия и живопис в традиционни школи в Китай, Малайзия, Монголия, Индонезия, Германия и Англия. Утвърждава се като един от малкото хора, които в Китай с уважение наричат “майстор на Петте съвършенства” – бойно изкуство, лечебно изкуство, живописно изкуство, калиграфско изкуство и словесно изкуство.
Автор:
Елена Владова
Публикация:
24.09.2006 г. 11:36
Посетено:
1449
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2767-kitayski-natsionalen-kuklen-teatar-ot-pekin-gostuva-vav-varna