Сцена / екран / ефир

„Приказка за пеещото дърво” с покана за фестивал в Загреб

Пореден успех за Държавен куклен театър - Варна

◊ СЪБИТИЕТО

С поредното си международно признание и покана за гостуване в чужбина се завърна трупата на Държавен куклен театър – Варна от кукленотеатралния фестивал „Панаир на куклите” в София.

Международната проява, която няма конкурсен характер, се проведе в столицата от 17 до 22 септември. В четвъртото издание на фестивала участваха 11 чуждестранни и 9 български състава.


◊ ПОВЕЧЕ

Варненската трупа представи в последния ден на фестивала спектакъла „Приказка за пеещото дърво” (режисьор Славчо Маленов, сценография Васил Рокоманов, музика Владимир Джамбазов).

Високото професионално ниво на спектакъла му донесе покана за участие в Международния куклен фестивал PIF, който се провежда ежегодно в Загреб, Хърватска.
Поканата е отправена лично от директора на фестивала Ливия Крофлин, която е присъствала на представлението.

Играхме при препълнена зала, а актьорите бяха дълго аплодирани от публиката, което бе поредното признание, че нашата трупа предлага продукция на високо професионално ниво, сподели Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър – Варна.

На последното издание на Международния фестивал „Златният делфин” във Варна „Приказка за пеещото дърво” бе отличен с пет награди:

• голямата награда „Златният делфин”,
• награда за режисура,
• награда за сценография,
• награда за мъжка роля (за Красимир Добрев)
• награда за оригинална музика.


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът PIF (Pupteatra Internacia Festivalo на есперанто) се провежда в Загреб от 1968 г. през последната седмица на август.

От тогава до днес в него са участвали повече от 450 професионални трупи от цял свят. Фестивалът е създаден по идея на Студентския есперантистки клуб, който през 1967 г. решил да организира културно събитие, чийто официален език да бъде есперантото – експеримент, който не утвърдил този статут на фестивала, но го превърнал в изключително успешна културна проява. От 1972 г. фестивалът се организира от създадения тогава Международен културен център - Загреб.
Автор:
Елена Владова
Публикация:
24.09.2006 г. 11:34
Етикети:
Посетено:
836
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2766-prikazka-za-peeshtoto-darvo-s-pokana-za-festival-v-zagreb