Сцена / екран / ефир

Възрожденски колорит и стилизиран фолклор в новата постановка на „Българи от старо време” в Музикалния театър

Премиера на 27 и 28 април, следващи дати - 5 и 26 май 2018

Възрожденски колорит и стилизиран фолклор в новата постановка на „Българи от старо време” в Музикалния театър

 

◊ „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ” В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Музикалният театър включва за осми път в афиша си жанровата класика „Българи от старо време”. Оперетата е създадена от Асен Карастоянов специално за трупата на театъра. Първата й премиера на сцената на Държавен музикален театър ”Ст. Македонски” е на 24 януари 1959 г. Режисьор е Хитьо Попов, диригент е Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко. В първата постановка участват звездите на оперетата Видин Даскалов (в ролята на ратая Иван) и Тинка Краева (като Циганката-гледачка). Поради големия интерес на публиката и по повод 20-години от създаването на Музикалния театър през 1968 год. този спектакъл е възстановен отново.

На 12 януари 1973 год. е премиерата на следващата постановка. Режисьор и хореограф е  още едно легендарно име от историята на българската оперета, балетистът и заслужил артист Богдан Ковачев. Музикален ръководител е Жул Леви - знакова фигура в българското музикално сценично изкуство. Цяло съзвездие от  именити български артисти  участва в тази постановка: Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Минко Босев, Людмила Чешмеджиева,  Анелия Шуманова, Хари Харалампиев.

В следващите постановки – през 1983-та  и 1988 година – също са реализирани с активното участие на Богдан Ковачев като режисьор и Жул Леви като диригент в съавторство с втори режисьор и диригент. Шестата постановка е на 25 ноември  1995 г. Неин режисьор е Светлана Атанасова, диригент е Христо Христов. Като консултант на постановъчния екип в този спектакъл е поканен големият български актьор Георги Калоянчев.

През годините в различни постановки на Музикалния театър са играли блестящите актьори Шаварш Манукян, Александър Балабанов и Стоян Димитров като Хаджи Генчо, и Любомир Герасимов, Минко Босев и Свилен Тонев като Дядо Либен.

През 2011 година е седмата постановка на оперетата на Асен Карастоянов под режисурата на Николай Априлов. В нея като двамата вечно политиканстващи големци на тема „московците или ингилизите” се въплъщават Руслан Мъйнов и Стефан Рядков.

 

◊ НОВАТА ПОСТАНОВКА НА „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ”

120 костюма сменят солистите, хорът и балетът на Музикалния театър по време на двете действия на оперетата „Българи от старо време” от Асен Карастоянов в Музикалния театър. Премиерата е на 27 и 28 април, следващите дати са 5 и 26 май.

Мариана Попова и Иван Савов са автори на колоритните костюми за спектакъла, изработени в стила на българската възрожденска живопис. Цветна и минималистична е сценографията на новата постановка на най-обичаната българска оперета. „Декорът е максимално изчистен, на места е наивистичен, както наивна и чиста е любовта между двамата герои Лила и Павлин” – споделя сценографът на спектакъла Иван Савов. По думите му, целта на постановъчния екип е била да погледне с добродушна усмивка на нашите предци от онова време без да ги съди или да им се се присмива.

Режисьорът Александър Мутафчийски, който ще продължи да участва в постановката като солист в ролята на ратая Иван, споделя: „Поглеждайки с очите вече на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „Българи от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона”.

Мутафчийски се интересува от конфликта между старото и новото, той обръща специално внимание и на клюката – поставила на изпитание любовта на младите. За сцената с копривщенските клюкарки е намерено атрактивно сценично решение от хореографа Татяна Янева и художника по костюмите Иван Савов. Докато копривщенските свахи заплитат клюките за Павлин и Лила, балетът изпълнява атрактивен танцов номер. Танцьорите носят маски и плитки на главите си, всяка от които дълга по пет метра. „Клюките се заплитат, пълзят по улиците и придобиват унищожителна мощ...” – обяснява замисълът си режисьорът Александър Мутафчийски.

Предизвикателство за балета е било вплитането на елементи от традиционните български танци копаница и ръченица в хореографията. В предишни постановки на оперетата за танците се е разчитало на изпълнители от професионални фоклорни ансамбли.

Цели музикални пасажи от оперетата на Асен Карастоянов, които дълго време не са изпълнявани, ще прозвучат за първи път, споделя музикалният ръководител на постановката Юли Дамянов. Той ще е диригент на оперетата заедно с колегите си Огнян Митонов и Людмил Горчев.

В главните роли на любимата българска оперета ще видим водещите солисти на Музикалния театър.

Като колоритната двойка на Дядо Либен и Хаджи Генчо ще си партнират доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов. В тези роли ще видим и Иван Панев (Дядо Либен) и Румен Григоров (Хаджи Генчо), които внасят нов комичен прочит в ролите на двамата копривщенски големци.

Юлия Маринова и Деница Шопова изпълняват ролята на Дела, жената на Дядо Либен. Светлана Иванова и Еделина Кънева са в ролите на Хаджийката, жената на Хаджи Генчо.

Ролите на Павлин се изпълняват от Пеньо Пирозов и Денко Проданов, а като неговата любима Лила ще видим Добрина Икономова и Валентина Корчакова.

В любимия на публиката тандем на Иван и Янка ще гледаме Богомил Спиров - Станимира Василева и Александър Панайотов - Катерина Тупарова

Като двамата сватовници Ерчо и Герчо ще се изявят Лъчезар Лазаров и Тодор Велков. В тези два ярки персонажи ще гледаме и Пламен Димов и Александър Василев.

В друг колоритен образ – на Циганката–гледачка – ще се въплътят солистките Калина Ангелова и Марияна Арсенова.

 

 

Автор:
Музикален театър
Публикация:
26.04.2018 г. 15:36
Посетено:
1405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27582-vazrozhdenski-kolorit-i-stiliziran-folklor-v-novata-postanovka-na-balgari-ot-staro-vreme-v-muzikalniya-teatar