Сцена / екран / ефир

Премиера на „Как Инджето не стана цар“ в Младежкия театър

17 април 2018, 19:00 часа, Голяма сцена

Премиера на „Как Инджето не стана цар“ в Младежкия театър

 

◊ СЪБИТИЕТО

Младежки театър подготви ново заглавие в репертоара си - „Как Инджето не стана цар“. Режисьор е проф. Пламен Марков, а в актьорския състав влиза голяма част от трупата на театъра.

Текстът е вдъхновен от записки и предания, разказвани в края на XIX век от различни хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записани от търговеца Балчо Нейков. Те имат претенции да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа и рода Бинбеловци. В текста са вплетени и описания и сюжетни линии и от мемоарния ръкопис „Видрица“ на поп Минчо Кънчев от Старозагорско, както и анонимни приписки поп Пунчо.

Балчо Нейков е от първото поколение българи, които във вече Свободна България започват да осмислят тогавашното близко минало. Той притежава неподражаем исторически усет към всичко, което заслужава внимание, което трябва да се чуе и проучи, да се запомни и предаде на поколенията.

Записките на Балчо Нейков са чисто български, домашен извор, показващ как българите виждат, преживяват и оценяват историческите събития в онези времена – времена на трудности и мъчителни препятствия, но и на смелост.

Историята, базирана на предания и непознати исторически факти, носи силна историческа стойност и бива припозната през всеки един от персонажите.  

Премиерата е на 17 април 2018 година от 19:00 часа на Голяма сцена.

 

„Как Инджето не стана цар“

Постановъчен екип:

Режисьор - проф. Пламен Марков

Сценография и костюми - Мира Каланова

Композитор - Калин Николов

Участват: Александър Хаджиангелов, Ангелина Славова, Ахмед Юмер, Веселина Конакчийска, Кристина Янева, Мая Бабурска, Николай Желев, Николай Луканов, Ния Кръстева, Петко Венелинов, Петър Дочев, Рая Пеева, Светослав Добрев, Стефан Мавродиев, Юлиян Петров

Помощник-режисьор - Сибина Минкова

 

 

Автор: Младежки театър "Николай Бинев"
16.04.2018 г. 19:31
Посетено: 818
Етикети: проф. Пламен Марков, премиера, Младежки театър, Балчо Нейков, Как Инджето не стана цар
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27495-premiera-na-kak-indzheto-ne-stana-tsar-v-mladezhkiya-teatar