Сцена / екран / ефир

Приказна „Турандот“ с премиера на сцената на Старозагорската опера

За първи път в историята на оперното изкуство в България ще бъде представено голямо оперно заглавие с кукли

Приказна „Турандот“ с премиера на сцената на Старозагорската опера

 

◊ СЪБИТИЕТО

Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини ще се осъществи от Държавна опера Стара Загора и с участието на Държавния куклен театър – Стара Загора.

Премиерата ще се състои на сцената на Старозагорската опера на 29 март, следващият спектакъл е на 12 април, а на 13 юли спектакълът ще гостува на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. Грандиозната задача е възложена на изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов (Македония), пластика Хзе Фу-Чен (Тайван), хормайстор Младен Станев. Диригент Владимир Бошнаков.

Премиерният спектакъл на 29 март е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева (Лиу), Юлиан Константинов  (Тимур).

На 12 април в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, а в ролята на Лиу – Русалина Мочукова, диригент Найден Тодоров. Участват още солистите Александър Крунев (29 март), Теодор Петков (12 април), Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера Стара Загора, куклени артисти от Държавен куклен театър Стара Загора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Творческият екип залага на класическото представяне на приказната история в операта „Турандот“. В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя – Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнъж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта… Използвайки и силата на кукленото изкуство, режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления актьор и режисьор Дарин Петков ще представят пред зрителя трогателната китайска приказка по един необикновен начин с много пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна сценична визия.

Румънският художник Каталин Арборе разгръща безграничния си талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит. Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла.

Впечатляващо куклено присъствие се предвижда и в сценографията, в която основни персонажи ще бъдат изобразени с раздвижени механизирани фигури и ярки художествени платна. Кукли, които оживяват. „Куклената част“ – глави, конструкции, костюми на куклите са проектирани от именитите български майстори-художници Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. Зрителите ще бъдат допълнително провокирани от необичаен финал на операта, която не е била завършена от композитора и това позволява известна свобода в интерпретацията (според творческия екип).

Проектът „Турандот“ разчупва традиционните представи за оперен спектакъл. Не защото е настъпило времето, когато режисьорската фантазия е приключила с обичайните изразни средства и търси всевъзможни начини да се заяви по-„революционно“ на оперната сцена.Това е само посоката, в която търсенето продължава. Търсенето на различното, без да наруши истинския замисъл на композитор и драматург, но пък да предизвика любопитството на публиката, на малки и големи към новия „оперен артист“ – куклата (марионетката). Стремежът е публиката да повярва, че може и така, че КУКЛАТА е онзи неписан в оперната партитура образ, който може да подсили основната тема, да я нюансира още повече.

Операта с кукли „Турандот” ще бъде представена  на XIV издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец, но амбицията на проекта не се ограничава единствено и само дотам. Целта е този оперен спектакъл да има дълъг сценичен живот, да се превърне във водещо репертоарно заглавие на Старозагорската опера и да бъде представен на различни престижни сцени у нас и в чужбина.

* * *

Билети на касите на Държавна опера-Стара Загора, онлайн през сайта на Операта и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
26.03.2018 г. 11:26
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27372-prikazna-turandot-s-premiera-na-stsenata-na-starozagorskata-opera