Сцена / екран / ефир

Гледаме номинираните за Икар 2018 в Софийския театрален салон

Гледаме номинираните за Икар 2018 в Софийския театрален салон

 

Под мотото „Единни в многообразието” ще премине 44-тата официална церемония по връчване на годишните театрални награди на Съюза на артистите в България „Икар 2018”. По традиция това ще стане на 27 март – Световния ден на театъра в Народния театър. Вече се знае, че любимците на публиката - актьорите Иван Иванов и Васил Михайлов са удостоени от гилдията на артистите с наградите за чест и достойнство, и за изключителен принос към българския театър

По време на церемонията ще видим на живо изпълнение на световноизвестния цигулар Минчо Минчев, на примабалерината Марта Петкова и на бандата на Стефан Вълдобрев „Обичайните заподозрени.“ Връчването на театралните награди на САБ ще бъде излъчвано по БНТ 1 и Сателитния канал БНТ Свят.

Напълно в духа на девиза „Единни в многообразието” журито тази година открои две от всичките постановки, като даде общо 9 номинации на „Танцът Делхи” на Галин Стоев в Народния театър и „Пияните” на Явор Гърдев на Малък градски театър „Зад канала”, а това никак не е малко. Според предварителните прогнози тези два спектакъла бяха сочени за фаворити, както и стана, може би защото значително се отличаваха от останалите по стилистика и ознаменуваха едно своеобразно „завръщане” на родна сцена на две от големите имена в театралната режисура – Галин Стоев и Явор Гърдев.

В „Танцът Делхи” и „Пияните” има нещо общо, сочеха наблюдателите и няма как да е иначе, щом техен автор е бунтарят Иван Вирипаев. И при двата спектакъла драматургията е нетрадиционна, в нея няма главни и второстепенни герои, действието се гради на „мозаичен” принцип. Поставени са от едни от най-модерно мислещите български режисьори. При това те са привлекли звезден актьорски екип – от най-известните имена, които в момента играят на театрална сцена.

Зрителските предпочитания (ако съдим по изкупените билети) може би клоняха повече към „Пияните”, заради невероятната игра на Владо Пенев, Луиза Григорова-Макариев и Бойко Кръстанов, Христо Пъдев, Никола Мутафов, както и на останалите актьори - Весела Бабинова, Иван Бърнев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Светлана Янчева, Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев и Христина Караиванова. Но в крайна сметка журито отсъди да даде номинации на „Пияните” за режисура - на Явор Гърдев, за сценография - на Никола Тороманов и за авторската музика - на Калин Николов.

„Танцът Делхи” на Народния събра повече номинации – цели 6, сред които респектиращата – за режисура на Галин Стоев, а Радена Вълканова и Радина Кърджилова попаднаха в категорията „водеща женска рола”, София Бобчева - поддържаща женска роля. И тук Никола Тороманов ще се бори за приз за сценография, освен това постановката има номинация и за майсторско техническо осъществяване.

Тази година явно е щастлива за София Бобчева (която играе и в сериала „Скъпи наследници”), защото младата звезда на Народния театър има и втора номинация за наградите „Икар 2018” – за поддържаща женска роля – на Зина в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” от Максим Горки, постановка - проф. Красимир Спасов. Сава Драгунчев, който играе ролята на полицая Самоквасов в спектакъла, е номиниран за поддържаща мъжка роля.

Останалите номинации за Народния отидоха към любимеца на критиката - „Лисичета” от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева. В него Теодора Духовникова и Ани Пападопулу са номинирани съответно за водеща и поддържаща женска роля. Иван Юруков пък е предложен за награда в категорията за водеща мъжка роля. Така номинациите за Народния стават 11 и от мнозина театърът бе сочен за абсолютен хегемон при наградите „Икар 2018”.

На кого ще отдаде предпочитание публиката, то това тя и сама може да реши, ако посети номинираните спектакли, които са събрани в Софийския театрален салон. На 18 март с постановката „Кралят Елен” на театър „Азарян” в НДК (който за пръв път е партньор на фестивала) се дава официален старт на Софийския театрален салон. Пълната програма може да видите на http://www.programata.bg/

Специално за малките почитатели на театралното изкуство отново ще бъде представен Куклен софийски театрален салон, чийто домакин ще бъде Столичен куклен театър.

Лекции, пърформанси, изложби и други събития ще съпътстват театралния салон, който приключва в Световния ден на театъра – 27 март, когато ще научим кои са победителите.

 

Пълен списък с номинациите за ИКАР 2018: http://uba.bg/

Следете събитията във Фейсбук страницата на САБ: https://www.facebook.com/SuzNaArtistiteVBlgaria/

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
19.03.2018 г. 14:43
Посетено:
990
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27324-gledame-nominiranite-za-ikar-2018-v-sofiyskiya-teatralen-salon