Сцена / екран / ефир

Българската премиера на „Съзвездия” – на сцена в „Червената къща” на 16 и 23 март

Част от поредицата „Дебюти на границата“

Българската премиера на „Съзвездия” – на сцена в „Червената къща” на 16 и 23 март

Професионален дебют на актьорите Невена Николова и Васил Михайлов

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 16 и 23 март (петък) от 19:30 в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” ще се състои българската премиера на пиесата „Съзвездия” на Ник Пейн. През 2012 пиесата печели наградата Evening Standard Theatre Award за най-добра драматургия. Това е най-старата театрална награда във Великобритания. В България „Съзвездия” е режисирана от Йордан Славейков и е първата независима продукция на новосъздаденото Театрално сдружение „Хелиотроп". Спектакълът е професионален дебют на актьорите Невена Николова и Васил Михайлов.

„Съзвездия” е пиеса за три велики сили, в която двамата главни герои измислят игри на ума и така конструират свят, в който да изживеят цяла вселена от животи. И да надживеят не просто самия живот. А да надживеят Смъртта. В това надбягване не само с тях самите, а и с времето, Играта изкристализира като най-мощната форма на живеене. След Любовта.

„Съзвездия” е част от поредицата „Дебюти на границата“ на „Червената къща”. Тя съществува от 2005 г. и представя нови и изненадващи проекти, които тестват границите на отделните жанрове и трудно намират място в обичайните културни пространства. Вече над сто автори и изпълнители са представяли своите творби в рамките на серията в „Червената къща”, която се утвърди като естествен дом на необичайните гледни точки в изкуството. Сред тях са имена от съвременното изкуство като Галина Борисова, Ида Даниел, Иво Димчев, Вили Прагер и Ива Свещарова, Неда Соколовска, Красен Кръстев и формации като театър „Реплика“ и „36 маймуни“.

Съзвездия

Автор: Ник Пейн
Превод: Лина Цветанова и Васил Михайлов
Постановка: Йордан Славейков
Сценография и костюми: Юлияна Войкова-Найман
Музика: Калин Николов
Пластика: Ана Митева

Участват: Невена Николова, Васил Михайлов.

 

 * * *

Вход: 12/ 10 лв. Входът за журналисти е свободен, но молим за предварителна резервация.

Билети за 16 март: https://event.gg/8961/

Билети за 23 март: https://event.gg/8964/

Онлайн продажбата приключва 3 дни преди представлението. Билети се продават до часа на представлението всеки работен ден между 9:00 и 21:00 ч. на касата на Червената къща, ул. „Л. Каравелов" 15, София 1142.                                                                                         

За резервации и повече информация: Полина Славчева, 0882 532 565, polina.slavcheva@gmail.com

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
14.03.2018 г. 15:21
Етикети:
Посетено:
1027
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27296-balgarskata-premiera-na-sazvezdiya-na-stsena-v-chervenata-kashta-na-16-i-23-mart