Сцена / екран / ефир

Филми от Кан, „Берлинале” и Оскарите на XXII София филм фест

Рекорден брой български ленти ще се завъртят от 7 до 29 март по кината

Филми от Кан, „Берлинале” и Оскарите на XXII София филм фест

 

◊ ХXII СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Наградени филми от Кан, „Берлинале” и влезли в листата на „Оскар” ще видим по време на тазгодишния, XXII София филм фест (7-29 март). Както винаги пролетният киномаратон се е постарал да включи някои от най-актуалните световни кинохитове, но другото голямо събитие е рекордният брой игрални български филми – 22 на брой, което си е направо голям успех. Някои от тях, като „Ага” и „Не ме докосвай” за пръв път ще бъдат показани пред българска публика. Общо на XXII София филм фест ще бъдат представени 46 български пълнометражни игрални и документални филма. От тях 14 пълнометражни са направени с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ), 6 - на БНТ.

От звездните заглавия следва да споменем няколко, два от които бяха номинирани за „Оскар” за чуждоезичен филм. На първо място това е „Квадратът” на Рубен Йостлунд, грабнал „Златна палма” в Кан през 2017 г., който освен това спечели шест награди (включително за най-добър филм) на Европейската филмова академия, както и руския ”Нелюбовь” на Андрей Звягинцев, който вече гледахме по кината. Американската филмова академия номинира Марго Роби за най-добра актриса за невероятното й превъплъщение като фигуристката Тоня Хардинг във филма „Аз, Тоня“ (2017) на режисьора Крейг Гилеспи, който също е включен в програмата на феста. Тук следва да се добави още носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм „Без милост“ на Фатих Акин. Със „Сребърна мечка” в Берлин пък бе удостоена художничката и костюмограф Елена Окопная за филма „Довлатов” на Алексей Герман-син, който ще може да гледаме на 16 и 20 март.

Най-очаквани са двата филма с българско участие, които предизвикаха сензация на  „Берлинале” тази година. Това е „Ага” на Милко Лазаров, който закри конкурсната програма в Берлин и „Не ме докосвай" на румънката Адина Пинтилие, който спечели "Златна мечка" (копродукция между Румъния, България (Agitprop с подкрепата на ИА „Национален филмов център“), Чехия, Франция и Германия. Лентата е с участието на Ирмена Чичикова и Георги Налджиев, музиката е на Иво Паунов. Филмът ще се състезава в Балканския конкурс на фестивала, където влизат още българските "Възвишение" и "Вездесъщият". „Не ме докосвай" има само една прожекция - на 14 март от 21,00 ч. в „Одеон”.

Още едно любопитно заглавие също има българско участие – това е българо-испанската копродукция „Да обичаш Пабло” (ще бъде показан на 8 и 10 март) на Фернандо Леон де Араноа, който пресъздава вълнуващата история и бурната любовна афера между прочутия колумбийски наркобарон Пабло Ескобар (в ролята Хавиер Бардем) и амбициозната телевизионна водеща Вирхиния Валехо (в ролята Пенелопе Крус). Българската компания B2Y Productions, част от „Ню Бояна Филм Студиос”, е копродуцент на проекта с оригинално заглавие „Loving Pablo“.

В Международния конкурс са включени „3/4“ (2017), България-Германия на Илиян Метев и „Радиограмофон“ („Radiogram”, 2017), България-Полша на Рузие Хасанова.

Световна премиера в програмата на фестивала ще има филмът-омнибус „8'19", състоящ се от шест новели по разкази на Георги Господинов. Различните части са режисирани от Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и Теодор Ушев. Продуцент на проекта е Българската национална телевизия, изпълнителни продуценти са ВИП Медиа Филм (Владимир Люцканов и Тони Бачурова).

Детският филм „Смартфонът беглец“ на Максим Генчев, продуциран от „Амрита Арт“ - Златина Филипова, също ще бъде със световна премиера.

Със софийски премиери пред фестивалната публика ще бъдат представени „Моторът“ на Валентин Гошев (продукция на „Ars Digital Studio“ - Иван Тонев, с подкрепата на НФЦ) и „Малко късмет за по-късно“ на режисьорите Александър Смолянов и Чавдар Живков (продуцент БНТ в копродукция с Фабриката ООД – Вера Шандел, с подкрепата на НФЦ и „Ню Бояна филм студиос“).

Останалите 15 игрални български филма, включени в програмата на София филм фест 2018, вече имаха своите премиери у нас: „Посоки" на Стефан Командарев, „Кораб в стая" на Любомир Младенов, „Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров - Роги, „12 А" на Магдалена Ралчева, „Безкрайната градина" на Галин Стоев, „Бензин" на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Лили рибката" на Ясен Григоров, „Секс академия - мъже" на Георги Костов, „Трансгресия" на Вал Тодоров, „Нокаут или всичко, което тя написа" на Ники Илиев, „Воевода" на Зорница София, „Привличане" на Мартин Макариев. "Бандит" на Оги Стоилов/Август Кинг е в основната програма на фестивала.

 

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
06.03.2018 г. 15:08
Посетено:
1045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27250-filmi-ot-kan-berlinale-i-oskarite-na-xxii-sofiya-film-fest