Сцена / екран / ефир

Прожекция на документалния филм за Юлия Огнянова "Това име го забравете"

27 февруари, 19 часа, Дом на киното

Прожекция на документалния филм за Юлия Огнянова "Това име го забравете"

 

◊ ПОКАНА

На 20 февруари започна единствената по рода си Кинопанорама, която представя на зрителите всички филми, създадени по творчеството на Йордан Радичков. Повече за Кинопанорамата тук: https://goo.gl/Pq8rDR

В паралелната програма, с няколко документални филма в Дом на киното, посветени на близките в професионален и личен план режисьори на Йордан Радичков, ще бъде представен и филмът за Юлия Огнянова "Това име го забравете".

Изключителният разказ за житейския и професионален път на едно от най-ярките имена в българския театър, дело на режисьора Боян Папазов, в никакъв случай не бива да бъде пропуснат.

Лентата от 2017 година имаше много малко прожекции на големия екран и сме щастливи, че можем да зарадваме почитателите на Юлия Огнянова и изкушените от българския театър отново да се срещнат или за първи път да се запознаят с тази невероятна жена.

За филма:

Театралният режисьор Юлия Огнянова (1923–2016) е явление в нашата култура. Нейният бивш съпруг, режисьорът Вили Цанков, който я познаваше като никой друг, пише:

"Как не ѝ дойде наум да поиска нещо за страданията си! Как не ѝ дойде наум да поиска нещо за таланта си!...

Жалите я, ама ви е малко страх от нея. Мразите я, защото такива хора носят едно неясно обвинение. Обвинение за греховете ни. Уж няма помен от обвинения, а обвинява...
Иначе е много кротка и можеш да я смачкаш, стига да поискаш".

Филмът "Това име го забравете" разказва за биячите, цензорите, клоуните и "децата" на Юлия Огнянова. Нейните "деца" са лицето на българския театър днес.

Билети: https://goo.gl/VZ43sG

Автор:
Издателство "Нике"
Публикация:
26.02.2018 г. 14:27
Посетено:
1425
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27208-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-za-yuliya-ognyanova-tova-ime-go-zabravete