Сцена / екран / ефир

Йордан Радичков и първата по рода си кинопанорама с всички филми по творби на писателя

20 февруари - 6 март 2018, Кино "Одеон" и Дом на киното

Йордан Радичков и първата по рода си кинопанорама с всички филми по творби на писателя

 

◊ СЪБИТИЕТО

Йордан Радичков и първата по рода си кинопанорама с всички филми по творби на писателя

В рамките на петнадесет дни почитателите на творчеството на Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия българския писател. В първата по рода си изчерпателната панорама на Радичков в киното ще бъдат включени някои от по-малко известните филми, създадени по творчеството на автора, както и късометражни заглавия, и документални ленти. Прожекциите ще са в "Одеон" и Дом на киното.

Пътят на Йордан Радичков в екранните изкуства е обвързан с редица от най-големите имена в историята на българските кино и театър. Сред режисьорите от няколко поколения, посегнали към творчеството на писателя, се нареждат имената на Зако Хеския, Бинка Желязкова, Крикор Азарян, Доньо Донев, Наум Шопов, Христо Христов, Георги Дюлгеров и много други.

Във филмите, превърнали се в класика за българското кино, зрителите ще разпознаят цяла плеяда от любими актьори като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Константин Коцев, Георги Георгиев-Гец, Григор Вачков, Велко Кънев, Петър Слабаков, Руси Чанев, Илка Зафирова, Катя Паскалева, Васил Михайлов, Тодор Колев и още обичани таланти.

Още първият филм със сценарист Йордан Радичков – „Горещо пладне“, попада в селекцията на най-престижния кинофестивал в Кан през 1965 година. Историята за един закъснял влак и неговото издирване се превръща в едно от класическите заглавия на българското кино. Този момент бележи началото и на дългогодишното приятелство на Радичков със знаменития Григор Вачков.

Година след гостуването на българската лента във Франция, през 1966 г., се появява предизвикалият множество противоречия игрален филм „Привързаният балон“. Веднага след премиерата си лентата е спряна от неофициалните органи на цензурата на социалистическа България и вижда бял свят едва след 1989 година. Филмът на Бинка Желязкова прави толкова силно впечатление, че е забелязан от разпространители от Америка и Канада, които искат да откупят правата за излъчване на лентата. Същите неофициални органи обаче анулират продажбата и филмът остава скрит в архивите задълго.

В панорамата присъства и първият и последен опит на театралния режисьор Крикор Азарян в киното – лентата по романа на Радичков „Всички и никой“.

Наред с пълнометражните филми по творчеството на Радичков, посетителите ще могат да видят и късометражните заглавия, сред които се откроява единственият опит на Наум Шопов като кинорежисьор, базиран на текста „Хляб“ от книгата „Барутен буквар“.

Заедно с безплатните прожекции в кино "Одеон", за любителите на киното ще бъдат на разположение и няколко документални филма с вход от 5 лева, посветени на Радичков и приближени, важни за творческия му път културни дейци. Това са документалните филми „Черказки хроники“ за Радичков, „Това име го забравете“ за театралния режисьор Юлия Огнянова и „45 градуса по Азарян“ за Крикор Азарян

Съпътстващ елемент към програмата ще е изложбата „Неосветените дворове“ със снимки от пътуването на Йордан Радичков до Сибир в Дом на киното от 20 до 28 февруари. Като специална изненада всички посетители на Дом на киното ще имат възможност да намерят преиздадените заглавия на Йордан Радичков с намаление от 20 процента от 20 до 28 февруари в часовете между 17:30 и 20:30 часа.

Заедно с това посетителите на кинпанорамата в "Одеон" ще могат да намерят изготвената от Българска национална филмотека изложба със снимки от филмите. Тя ще бъде разположена на територията на филмотечното кино. 

Всички прожекции в кино "Одеон" ще започват в 17 часа и ще са с вход свободен. В Дом на киното билетите ще са на цена от 5 лева.

 

◊ ПРОГРАМА

Кино "Одеон"

Вход свободен, всички прожекции започват в 17 часа.

21.02. – Горещо пладне – 1965, реж. Зако Хеския, сценарист Йордан Радичков + Опашката – 1963 – реж. Доньо Донев, сценарист Йордан Радичков

26.02. – Привързаният балон – 1967 – реж. Бинка Желязкова, сценарист Йордан Радичков + Айде да бичиме пънове – 1965, 2’

28.02. – Последно лято – 1974 – реж. Христо Христов, сценарист Йордан Радичков + Есен – 1967 – реж. Петър Донев, сценарист Йордан Радичков 22’

1.03. – Барутен буквар – 1977 – реж. и сцен. Тодор Динов + Хляб – 1972 – реж. и сцен. Наум Шопов, 43’

5.03. – Всички и никой – 1978 – реж. Крикор Азарян, сценарист Йордан Радичов + Ако цветовете бяха сиви – 1969 – реж. Роман Мейцов, сценарист Йордан Радичков 6’

6.03. – Веществено доказателство – 1990 – реж. и сцен. Борислав Пунчев, 88 мин. + Суматоха – 1987 – реж. и сцен. Иван Танкушев, 13’.

 

Дом на киното

Вход 5 лв.

20.02., 19 ч. - Черказки хроники – реж. Димитър Петков

22.02., 19 ч. - 45 градуса по Азарян - 19 ч – реж. Лилия Абаджиева

25.02., 17 ч. - Козелът – реж. Георги Дюлгеров, сцен. Кристин Димитрова

27.02., 19 ч. - Това име го забравете –  реж. Боян Папазов, сцен. Румянка Емануилиду, Боян Папазов

 

Организатори:

Издателство НИКЕ: https://izdatelstvonike.com/

Българска национална филмотека: http://www.bnf.bg/

Дом на киното: http://domnakinoto.com/

 

Всички права на снимките от филмите са запазени и са притежание на Българска национална филмотека.

Автор:
Издателство "Нике"
Публикация:
15.02.2018 г. 19:08
Посетено:
1316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27157-yordan-radichkov-i-parvata-po-roda-si-kinopanorama-s-vsichki-filmi-po-tvorbi-na-pisatelya