Сцена / екран / ефир

В Червената къща започва панорама на филми, получили Наградата на София

Прожекциите са от 19 до 25 февруари, а входът е свободен

В Червената къща започва панорама на филми, получили Наградата на София

 

◊ СЪБИТИЕТО

В Червената къща започва панорама на филми, получили Наградата на София

Традиционните Награди на София на Столична община се връчват ежегодно за ярки постижения в областта на културата и изкуството. От 2000 г. до днес в категория „Кино" са наградени 15 филма, които ще можете да видите в Червената къща между 19 и 25 февруари. Сред тях са „Мост към Кристо” (2017) със сценарист Евгения Атанасова-Тенева и режисьор Любомир Печев, „Каръци” (2016) с режисьор Ивайло Христов, „Урок” (2015) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Източни пиеси” (2009) на Камен Калев и др.

Панорамата е организирана от Адела Медия със съдействието на Столична община. Всички прожекции са с вход свободен, а всяка ще бъде последвана от дискусия. Повечето филми са със субтитри на английски.

За резервации: Mожете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail office@redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

 

◊ ПРОГРАМА

19 февруари

18:30 | Кметът

56 мин, 2010 г., документален, режисьори: Адела Пеева и Антоний Дончев; на български език, със субтитри на английски

Филм за инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалият и най успешният кмет на София, начело на града през смутните времена от 1934 до 1944 година. По негово време наричали София „Малкия Брюксел" и „Виена на Балканите". „Кметът" е филм за драматичната и изпълнена с превратности съдба на един човек, запазил достойнството и морала си въпреки сложните житейски ситуации.

 

20:30 | Мост към Кристо

35 мин, 2017 г., документален, сценарист: Евгения Атанасова-Тенева; режисьор: Любомир Печев; на български  език

Разказ за проекта „Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод при италианското езеро Изео, чрез който зрителите ще се приближат до личността на твореца, роден в България като Христо Явашев, и неговите мисли за изкуството.

 

Възстановка

(филмът ще започне след „Мост към Кристо”)

27 мин, 2000 г., документален, режисьор: Асен Владимиров; на български език, със субтитри на английски
 
Филм за разрушеното „писателско кафене", намирало се на ъгъла на ул. „Раковски" и бул. „Цар Освободител".

 

20 февруари

18:00 | Госпожа Динозавър

75 мин, 2001 г., игрален, режисьор: Анри Кулев; на български език, със субтитри на английски
 
Едно петгодишно дете в началото на новото хилядолетие открива свят на вълшебства и чудеса, далеч от изпълнените с грижи и проблеми дни на възрастните.

 

20:00 | Опашката на дявола

87 мин, 2002 г., игрален, режисьор: Димитър Петков; на български език, със субтитри на английски

Една история, в която реалността и мистерията се преплитат, за да проследят историята на един музикант и една от най-красивите стари къщи на София.

 

21 февруари

18:00 | Чия е тази песен?

70 мин, 2004 г., документален, режисьор: Адела Пеева; на български  език Комично-драматичен и трагичен разказ за търсенето на истината за една песен, за която всички народи на балканите претендират, че е тяхна.

 

20:00 | Мила от Марс

91 мин, 2003 г., игрален, режисьор: Зорница София; на български език, със субтитри на английски

Едно уплашено момиче бяга от миналото си. Попаднала в малко, почти напълно обезлюдено село, тя ще открие Любовта.

 

22 февруари

18:00 | За възможността да се живее

85 мин, 2006 г., документален, режисьори: Юлий Стоянов и Ицко Финци; на български език

Филм за 85-годишнината на Валери Петров.

 

20:00 | Разследване

105 мин, 2007 г., игрален, режисьор: Иглика Трифонова; на български език, със субтитри на английски

Следователка се опитва да стигне до истинската причина, която може да накара брат да убие брата. Зад криминалния сюжет се крие едно психологическо изследване.

 

23 февруари

18:00 | Авантюрата Хамлет

81 мин, 2008 г., документален, сценарист: Станислав Семерджиев; режисьори: Грег Роуч, Ивайло Дикански; на български език, със субтитри на английски

На 2600 метра надморска височина в Рила планина, сред жеги, дъждове и мъгли, без електричество, без вода, без пари 70 души международен екип играят най-великата Шекспирова трагедия – „Хамлет".

 

20:00 | Източни пиеси

83 мин, 2009 г., игрален, режисьор: Камен Калев; на български език

Историята на двама братя, отдавна загубили връзка помежду си. Единият се бори с наркозависимост, другият е попаднал в неонацистка групировка. Случайно срещнато турско семейство ще ги изправи един срещу друг и ще им даде шанс да открият път един към друг.

 

24 февруари

18:00 | Тилт

94 мин, 2011 г., игрален, режисьор: Виктор Чучков; на български език, със субтитри на английски

Историята на група приятели, опитващи се да осъществят мечтата си – да имат собствен флипер бар. Но в една страна от Източна Европа от 90-е години на 20-и век това съвсем не е лесно.

 

20:00 | Последната линейка на София

75 мин, 2013 г., документален, режисьор: Илиян Метев; на български език, със субтитри на английски

Филмът проследява един обикновен работен ден на екип за Спешна помощ в София. Едно „стандартно" дежурство разкрива многобройните проблеми – недостига на автомобили, хора и апаратура, ниското заплащане, огромните усилия, които се изискват, за да могат медиците въпреки всичко да вършат работата си добре.

 

25 февруари

18:00 | Урок

105 мин, 2015 г., игрален, режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов; на български език, със субтитри на английски

Заснет по действителен случай, филмът разказва за почти безизходната ситуация, в която е поставена една провинциална учителка – неизплатена ипотека, неполучени заплати, невъзможност да намери помощ.

 

20:00 | Каръци

96 мин, 2016 г., игрален, режисьор: Ивайло Христов; на български език, със субтитри на английски

Историята на група съученици в малък провинциален град. Във време, когато светът е (почти) без граници, те са родени в беден град на бедна държава, без шанс да постигнат каквото и да е. Филмът отразява трудностите на младото поколение в „провинциална" България – свят, който понякога е доста по-различен от този на големия град.

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
15.02.2018 г. 16:38
Посетено:
1491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27156-v-chervenata-kashta-zapochva-panorama-na-filmi-poluchili-nagradata-na-sofiya