Сцена / екран / ефир

Февруари - месец със спектаклите на Мила Искренова и Балет „Арабеск“

"Тъй рече Заратустра" и Филм-спектакъл „Дневникът на Дракула" - 17 февруари, 19 часа, Музикален театър

Февруари - месец със спектаклите на Мила Искренова и Балет „Арабеск“

 

◊ БАЛЕТ "АРАБЕСК" НА 50

Февруари - месец със спектаклите на Мила Искренова и Балет „Арабеск“

17 февруари, 19 часа, Музикален театър

"Тъй рече Заратустра" и филм-спектакъл „Дневникът на Дракула"

 

Спектакълът "Тъй рече Заратустра" на Мила Искренова е интуитивно и артистично отражение на най-известната философска поема на немския философ Фридрих Ницше.

“Бих вярвал само в Бог, който знае как да танцува” - тъй рече Заратустра в спектакъла на Балет „Арабеск” и хореографката Мила Искренова, музика Рихард Щраус по едноименната поема на Фридрих Ницше, сценография и костюми – Нина Пашова.

Спектакълът е повече пърформанс на очакваното - едно огромно поле, в което мерят сили миналото и бъдещето, в което човекът стои изправен срещу собствения си избор. Накъде ще продължи – дали към Рая на спасителната хармония или към Ада на самоунищожението?

В няколко епизода – всеки със свой различен визуален принцип - танцовият спектакъл се фокусира над търпението, борбата и невинността, през които преминава търсещият дух на Заратустра в произведението на Ницше. Петнадесет танцьори се превъплъщават в едно цяло тяло, което на осем последователни етапа и по съвременен начин представя различните състояния, образи и идеи на мъдреца.

„Човек е едно въже, вързано между животното и Свръхчовека – въже над бездна."

Фридрих Ницше

 

В същата вечер може да видите и Филм-спектакъла „Дневникът на Дракула", който представя ключовите моменти и епизоди от спектакъла, създаден през 2012 със специалното участие на звездите на Народния театър – Деян Донков и Биляна Петринска. Филмът съдържа документални кадри от сценичното действие и мултимедията, в съчетание с изпълнения на живо на хореографски фрагменти от танцьори на "Арабеск".

Спектакълът е създаден по сценарий и хореография на Мила Искренова, текстове на Милена Фучеджиева, мултимедия на Никола Налбантов, както и музика на Емилиан Гацов-Елби и барокови арии.

Автор:
Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
Публикация:
15.02.2018 г. 15:23
Посетено:
987
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27155-fevruari-mesets-sas-spektaklite-na-mila-iskrenova-i-balet-arabesk