Сцена / екран / ефир

Премиера на „Петел“ по пиесата „Cock" на Майк Бартлет

9 февруари 2018, 19:00 часа, Младежки театър "Николай Бинев"

Премиера на „Петел“ по пиесата „Cock" на Майк Бартлет

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 9 февруари 2018 от 19:00 часа е премиерата на спектакъла „ПЕТЕЛ“ по пиесата „СОСК" на Майк Бартлет на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“.

Режисьор е Стайко Мурджев, познат на публиката с премиерните за сезон 2017/2018 спектакли „Еквус“, с награда „АСКЕЕР“ за най-добро представление, в Младежки театър и „Франкенщайн“ в театър София.

В новата постановка, която за първи път се поставя на българска сцена, участват актьорите Александър Хаджиангелов, Бойко Кръстанов, Рая Пеева, Михаил Билалов.

В основата на пиесата стои любовен триъгълник. Наличието на двама мъже, една жена и едно събитие, невъзможно да се случи според представите на главния персонаж, Джон, довеждат до множество комични ситуации и разсъждения.

Джон е в дългогодишна връзка, но идва момент, в който се нуждае от глътка въздух. В своята емоционално разтоварваща почивка, Джон изненадващо се влюбва в друг човек. Изправен пред трудно решение, той се опитва да не криволичи в траекторията на своите мисли. Но постижимо ли е това, когато се намесват чувства? 

Жанрът драматична комедия прави персонажите близки до публиката, много реални, а в същото време и парадоксални.

В световен мащаб пиесата е поставяна от режисьора Джеймс Макдоналд в Лондон през 2009 в The Royal Court Theater, както и в Ню Йорк през 2012 - The Cockfight Play в The Duke. Пиесата печели награда Оливър (Olivier Award) през 2010. 

Същата година пиесата излиза и в Teatro del Noctámbulo в Испания, под заглавието „Изборът на Джон“ (The decision of John (Cock) by Mike Bartlett). Текстът е представян и в Австрия, Малайзия, Белгия, Мексико и Аржентина.

Авторът на пиесата „COCK“, Майк Бартлет, е британски драматург, считан за един от най-вълнуващите млади драматурзи в своята страна заради умението си да предава съвременната реалност в театрални текстове. Той е автор на над 20 пиеси, радио драматизации и сценарии за сериали, и е носител на редица престижни британски театрални награди. (Сред тях са наградите New Drama от National Television Awards през 2015, награда Laurence Olivier за най-добра игра и изключителни постижения в афилиет театър през 2010 и 2015, има номинация за наградата на BAFTA - Breakthrough Talent (Television Craft category), наградите Tinniswood Award и Richard Imison Award през 2006.)

 

Постановъчен екип:

Превод: Маргарита Мачева, Стайко Мурджев

Консултант – Деница Димитрова

Режисьор – Стайко Мурджев

Сценография и костюми – Марина Райчинова

Музика – Петър Дундаков

Хореография и пластика – Станислав Генадиев

Участват: Александър Хаджиангелов, Бойко Кръстанов, Михаил Билалов, Рая Пеева

 

 

Автор: Младежки театър "Николай Бинев"
05.02.2018 г. 14:12
Посетено: 1250
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27099-premiera-na-petel-po-piesata-cock-na-mayk-bartlet