Сцена / екран / ефир

"Метеор" отбелязва десет години творчество с богата десетдневна програма: Метеорни дни

Премиерата на книгата на Ани Васева и Боян Манчев „Метеор. Избрани театрални текстове“ е акцент на събитието

"Метеор" отбелязва десет години творчество с богата десетдневна програма: Метеорни дни

Сцена от „Пътуване към Ада”. Леонид Йовчев и Мартина Апостолова, 2017. Фото: Свобода Цекова

 

◊ 10 ГОДИНИ "МЕТЕОР"

С ударна програма, включваща премиерата на книгата с театрални текстове на Ани Васева и Боян Манчев, лекция на прочутия японски философ Ясуо Кобаяши, среща-дискусия с немския театрален режисьор Дирк Сислак и театрален маратон на настоящите си представления, "Метеор" отбелязва през месец февруари десет години на българска и международна сцена.

Премиерата на книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ на двама от двигателите на групата Ани Васева (драматург и режисьор) и Боян Манчев (философ и теоретик) ще се състои на 16 февруари от 18 часа в Дом на киното. Тя ще ознаменува десетгодишнината от началото на съвместната работа на двамата автори по представлението „Свидригайлов” преди 10 години. През последното десетилетие Ани Васева поставя 13 представления с "Метеор", 9 от които по авторски текстове на Васева и Манчев, а 3 от деветте в съавторство. Книгата включва и няколко непоставени текста, както и „Манифеста за нечовешки театър”. Шест от представленията се играят до днес, като във всички тях участва третият централен член на "Метеор" Леонид Йовчев.

По време на "Метеорните дни" ще се играят последователно „Малдорор”, „Тотална щета”, „Лъвкрафт”, както и „Пътуване към Ада” и „Убиецът и блудницата", чиято премиера беше в края на миналата година, като централна част от юбилейната програма. Единайсетдневният театрален маратон ще започне на 11.02. с „Малдорор” и ще завърши на 21.02. с „Пътуване към Ада”.

Програмата се подсилва от повторното гостуване в България на знаменития и добил широка популярност у нас с обръщението си към студентите от студентската окупация на Софийския университет през ноември 2013 г. философ Ясуо Кобаяши. Лекцията на Кобаяши, по покана на неговия близък приятел и съмишленик Боян Манчев и НБУ, е на тема „Идната философия. Завръщане към sophia” [La philosophie à venir. Retour à sophia] - знак на особено внимание към домакините, доколкото мисли завръщането в града София като завръщане към sophia, мъдростта. Откритата лекция ще се състои на 12 февруари от 14 ч. до 16 ч. в галерия УниАрт в НБУ.

Срещата-дискусия „Vierte Welt - театър отвъд проекта“, посветена на съвременния театър и институционално-политическите му измерения, ще се състои в Гьоте Институт на 15 февруари. Специален гост ще е влиятелният немски режисьор Дирк Сислак, създател и движеща фигура на берлинското пространство за художествени и критически практики Vierte Welt, който ще събеседва с дългогодишните си партньори Ани Васева и Боян Манчев (чийто текст „Дъщерите на Пандора” Сислак е поставял на сцена в Берлин и Виена).

 

◊ МЕТЕОРНИ ДНИ

Февруари 2018, програма:

11 февруари - „Малдорор”, представление - 20.00 часа, Кино "Влайкова", ул. "Иван Асен II"

12 февруари - „Идната философия. Завръщане към Sophia – лекция на Ясуо Кобаяши, организирана от НБУ и Боян Манчев – 14:00-16:00 часа, Галерия УниАрт, НБУ, ул. "Монтевидео" 21

12 февруари - „Убиецът и блудницата", представление - 19:00 часа, Нов театър НДК, НДК

14 и 15 февруари - „Тотална щета”, представление - 19.30 часа - ДНК, НДК, бул. "България" 1

15 февруари - Vierte Welt – театър отвъд проекта“ – среща-дискусия с Дирк Сислак, Ани Васева и Боян Манчев, организирана от Гьоте-институт България и "Метеор" - 17.30 часа, Гьоте-институт България, ул. "Будапеща" 1

16 февруари - ПРЕМИЕРА на книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ – 18:00 часа, Дом на киното, ул. "Екзарх Йосиф" 37, Специален гост: Дирк Сислак

16 и 17 февруари - „Лъвкрафт”, представление – 19:30 часа, Дом на киното, ул. "Екзарх Йосиф" 37

19, 20 и 21  февруари - „Пътуване към Ада”, представление – 19.30 часа - ДНК, НДК, бул. "България" 1

 

* Преди спектаклите на място ще могат да бъдат закупувани книгите на МЕТЕОР: „Що е то съвременен танц“ от Ани Васева, „Облаци. Философия на свободното тяло“ от Боян Манчев, „Наръчник на хореографа“ от Джонатан Бъроуз, „Ролята на учените в културния и политическия живот на традиционна Корея“ от Яна Манчева и „Пиеса за теб“ от Ани Васева, както и новоизлязлата „Метеор. Избрани театрални текстове” на Ани Васева и Боян Манчев.

Facebook събитие  boyanmanchev.net

* * *

За "Метеор":

"Метеор" е група от съмишленици, която работи със сценични, визуални и текстови художествени и критически форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. Централни фигури на "Метеор" през десетгодишната му история са Ани Васева (автор, режисьор, теоретик, костюмограф и сценограф), Боян Манчев (автор, драматург, теоретик) и Леонид Йовчев (актьор, съавтор). Проектите на "Метеор" са определяни от групата и интерпретаторите на работата ѝ като „театър на дезорганизацията”, „нечовешки театър” и „театрална оратория” и се основават, по думите на Ани Васева, на една силна идея за театър. Всяко представление на "Метеор" се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на експериментална работа с текста и продуктивно критическо изследване на театралните техники.

Facebook: https://www.facebook.com/Metheor-1522069314785413/

Автор: Марта Радева
03.02.2018 г. 17:05
Посетено: 1252
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/27096-meteor-otbelyazva-deset-godini-tvorchestvo-s-bogata-desetdnevna-programa-meteorni-dni