Сцена / екран / ефир

Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - музеите на София“

15 януари 2018 г., 19 часа, Филмотечно кино "Одеон"

Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - музеите на София“

 

◊ ПОКАНА

Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - музеите на София“

Новите осем епизода от поредицата „5 минути София – музеите на града“ разкриват пред зрителите историята и обаянието на пазителите на нашето културно наследство – Националният военноисторически музей, Националният политехнически музей, Музеят на социалистическото изкуство и Софийската градска художествена галерия. Всеки музей е представен чрез някои от най-забележителните си експонати. Кратките филми показват музеите по атрактивен начин и разкриват любопитни истории за това къде се намира Фелдмаршалският жезъл на Цар Борис III и каква е неговата история. Кои са създателите на Първата българска телевизионна камера и кой стои зад технологичното чудо - изчислителната машина „Елка“. Както и каква е съдбата на рубинената петолъчна звезда от Партийния дом на София. Чрез тези истории късометражната документална поредица цели да увеличи интереса на гражданите и гостите на София към музейните институции.

„5 минути София” е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа. Динамичното представяне на истории, снимки, архивни кадри, комикси, рисунки, анимации и колажи доближава малките филмчета до интернет изказа.

Филмите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформи за видеосподеляне, каквито са Vbox7 и YouTube, и в програмите на БНТ. От 2012 година насам екипът на „Камен Во студио“ реализира шест сезона и общо 42 епизода от поредицата. Това става възможно благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община, Минерални води „Банкя“, снимачна техника на „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци. Режисьори на кратките филми са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров.

Чрез всичките си канали на разпространение филмчетата са достигнали до общо над три милиона зрители в България и по света.

София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

Очакваме Ви на 15.01.2018 г. във Филмотечно кино "Одеон" от 19:00 часа

 

Автор:
Таня Димова, "Камен Во студио"
Публикация:
10.01.2018 г. 11:48
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26943-premiera-na-novite-epizodi-ot-poreditsata-5-minuti-sofiya-muzeite-na-sofiya