Сцена / екран / ефир

„Коледна приказка“ за варненската Коледа

Премиера на VIII Коледни театрални седмици

„Коледна приказка“ за варненската Коледа

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 11 декември, 18.00, Сцена Филиал, в рамките на VIII Коледни театрални седмици - Варна 2017, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще зарадва най-младите зрители с „Коледна приказка“ – текст и музика Юлиян Слабаков, режисьор Костадин Бандутов, сценография и костюми Даниела Николчова.

С огромно удоволствие в приказните герои се преобразяват: Николай Божков – Дядо Коледа; Валери Вълчев – министър; Юлияна Чернева – придворна дама и джудже; Даниела Викторова – монахиня (сестра Габриел); Гергана Арнаудова – придворна дама и джудже; Ивайло Иванов – цар Дебелан III; Анна Махмурова – принцеса Дунда; Теодора Михайлова – джудже и репортер; помощник-режисьор Ася Ботевска.

След премиерата, в периода 12-22 декември, „Коледна приказка“ ще се разказва всеки ден от 11.00, 13.00 и 15.00 часа, като за всички ще има и коледен подарък – плакат на „Коледна приказка“ с календар 2018 за оцветяване.

 

◊ АВТОРЪТ

Нашата „Коледна приказка“ трябва да бъде преди всичко коледна, а трябва да бъде малко и приказка. Щом е приказка, значи е предназначена за малки, но и за не чак толкова малки зрители, вярвам, че ще допадне и на родителите. Когато писах текста, изхождах от факта, че в последните близки и не толкова близки години, Коледа като един светъл християнски празник постепенно започна да придобива все по-комерсиален характер, което го отдалечава от неговия смисъл. И в тази приказка се опитах да поставя нещата на мястото им. Да не търсим комерсиалното, да си върнем или поне да се приближим до истинската същност на празника.

В навечерието на Коледа ще срещнем младите зрители с цар, влюбен в царството си; с принцеса, влюбена в роклите си; с министър, влюбен в смартфона си и с един дядо Коледа, който променя всичко с много музика и песни. Накратко казано, героите стигат до прозрението, че Коледа е нещо повече от подаръците, които получаваме.

 

◊ РЕЖИСЬОРЪТ

Да се пише музика въобще е едно, да се пише музика за театрален спектакъл е друго. Музиката за театър, особено ако е предназначена за изпълнение точно от даден герой, трябва да звучи с неговия характер и да стане неразделна част от цялата атмосфера на спектакъла. При Юлиян Слабаков този синхрон се получава чудесно. В песните, които той е нафантазирал – текстово и като музициране, присъства точно тази характеристика на героите, музиката допълва образите. Музиката трябва да е продължение на словото както в мюзикъла, така и в театъра. Когато думите не стигат, запяваш. Музиката е по-висша емоция от словото.

Не е лесно да правиш спектакъл за празник, особено за Коледа. Не само децата, всички свързваме Коледа с очакване за нещо много хубаво и ние сме длъжни да отговорим на тези очаквания. Като се замислим, детството при всекиго е различно, съществуват и разлики между поколенията. Ето в детството на днешните деца има мобилни телефони, таблети, молове. В нашето детство приказките бяха свързани само с Братя Грим, Андерсен, Ангел Каралийчев и другите големи детски автори. Искам да кажа, приказното си беше приказно, технологията отсъстваше, отсъстваше и от пазара. Сега е различно, затова с художничката Даниела Николчова акцентираме и върху визията, която носи съдържанието. Обединяваме двата компонента, като с мултимедия пренасяме действието от екрана на сцената и от сцената на екрана, за да създадем приказна атмосфера и да превърнем целия салон в едно общо вълшебно преживяване с щастлив финал и - разбира се, с поука.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
06.12.2017 г. 19:04