Сцена / екран / ефир

Адела Пеева за „Да живее България“: „Целта ми беше да направя снимка в дълбочина на обществото ни”

Филмът е с премиера на Киномания 2017

Адела Пеева за „Да живее България“: „Целта ми беше да направя снимка в дълбочина на обществото ни”

 

◊ СЪБИТИЕТО

Документалният филм на Адела Пеева „Да живее България” ще има своята премиера на Киномания 2017.

Филмът не дава оценки и изследва тънката граница между патриотизъм и национализъм, както и предпоставките, които ги създават.

„В своите филми подхождам с уважение към всички хора. Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се струва бягство от позиция. Това е моята позиция. От тук нататък всеки има свободата да прецени за кого е или против кого е този филм. Или пък свободата просто да му е мъчно за всичко това. Имах за цел да направя един анализ, една снимка в дълбочина за това какво става в нашето общество и защо тези хора са такива каквито са. Почувствах се задължена да направя този филм.”, сподели Адела Пеева. Тя разказа впечатления за героите си извън снимачната площадка в градовете София, Пловдив и Стара Загора, както и за срещата си с чужденците-герои в документалната лента.

Филмът проследява в продължение на три години развитието на няколко младежи, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти. Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм. Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние? И още: кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой участва в това осъзнаване: учители, родители, приятели, хора на духовността, местното управление?

Премиерата на „Да живее България” е на 1 декември от 20 ч. в зала „Европа“ във Фестивален и конгресен център – Варна.

Трейлър на филма: ТУК

Автор: Виолета Филипова
25.11.2017 г. 16:03
Посетено: 878
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26740-adela-peeva-za-da-zhivee-balgariya-tselta-mi-beshe-da-napravya-snimka-v-dalbochina-na-obshtestvoto-ni