Сцена / екран / ефир

Варненските "Котки" в София

Повече от една причина, за да ги харесате

Варненските "Котки" в София

 

◊ ПОКАНА

Ако сте на вълна мюзикъл, на 29 ноември Държавна опера Варна гостува в НМБЦ "Стефан Македонски" в София със своята версия на любимите „Котки” от сър Андрю Лойд Уебър. 

На 14 декември варненската трупа ще представи в НДК още един мюзикъл, при това българска премиера на „Тримата мускетари” от Максим Дунаевски с Ованес Торосян в ролята на Д’Артанян.

Апропо, всички закупени билети за първото събитие могат да послужат като талон за 50% отстъпка за второто събитие. Достатъчно е всеки притежател на билет да посети билетния център в НДК. 

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Ако обичате котки, навярно познавате и най-прочутите „Котки“ в света на мюзикъла. А ако котките не са сред вашите фаворити за компаньони, това никак не пречи да харесвате шедьовъра на Андрю Лойд Уебър. И в двата случая не пропускайте да видите варненските "Котки". Ето някои от причините да го сторите.

Варненските „Котки“ са създадени с почерка на притежателя на правата за български постановки на мюзикъла, проф. Светозар Донев, но по собствените му думи, са много по-съвременни и по-чаровни от предишните му софийски „Котки“ от 2009 г. Нищо чудно, доколкото котешкият свят, като една забавна метафора за човешкия му паралел, има своето право на усъвършенстване.

И така, варненските „Котки“ носят прелестните костюми на Ася Стоименова и уникалните перуки на Даниела Стоянова, изработени от неопредена вълна - нещо, което се случва у нас за пръв път в този занаят. Котешките актьори действат на фона на огромни божествени свои събратя в зрелищната сценография на Иван Токаджиев, която въздействаща с ефектни светлинни контрасти.

Характерно за варненските „Котки“ е още, че до една са влюбени в своя хореограф-постановчик Анна Донева, както и в харизматичния си диригент Страцимир Павлов. А че любовта е взаимна, ясно проличава в пеенето, танците и въобще във всеотдайното превъплъщение на котките в различни персонажи.  

Апропо, за „Котки“ Сър Андрю Лойд Уебър се вдъхновява от сборника с детски стихове „Книга за практичните котки на Бай Посум” от Нобеловия лауреат Т. С. Елиът. Първата песен композира за любимата си, поостаряла вече домашна котка Гризабела. Също като своя прототип Гризабела Вълшебната от мюзикъла е поувяхнала красавица, избягвана от котешкото общество, което преди години й се е възхищавало, а сега й се присмива и не я допуска до котешкия бал. Няма как да не й съчувствате, особено  когато излива страданието си в онази прекрасна песен „Мemory”, превърнала се в музикална емблема на мюзикъла. В ролята ще разпознаете солистката на Държавна опера Варна Вяра Железова.

На известния от клубната сцена Нейчо Петров-Реджи, който получи „Кристална лира“ на СБМТД за своя Исус Христос в мюзикъла „Исус Христос суперзвезда”, сега му се налага да слезе от висините на божественото и да се принизи до нивото на котарака-коцкар. Но тази смяна в ценностите въобще няма да го притесни. По-нататък ще бъдете очаровани от кокетките Деметра, Бомбалурина и Гъмби, които изпитват силна страст към опасни мъже. Ще се запознаете още със симпатичните крадци Мангоджери и Ръмпълтийзър, както и със сантименталния Театрален котарак, който все разказва за великите си роли, включително във филм с Анджелина Джоли. А кой от всички 48 персонажа ще отиде в крайна сметка в рая, ще реши котешкият Мойсей, Бай Двузаконие.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
24.11.2017 г. 17:45
Посетено:
1583
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26728-varnenskite-kotki-v-sofiya