Сцена / екран / ефир

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са „Две” за стотен път в Народния театър

Стотно представление на 22 ноември 2017 от 19:30 часа на Сцена на IV етаж

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са „Две” за стотен път в Народния театър

Снимка: Атанас Кънчев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Бойка Велкова и Мария Каварджикова ще бъдат „Две” за стотен път на сцената на Народния театър утре, 22 ноември. Точно в 19:30 часа на Сцена на IV етаж двете талантливи и харизматични актриси от първата ни трупа ще изиграят стотното представление по текст на Таня Шахова пред публика. В спектакъла участват и Ева Тепавичарова и Цветомира Даскалова, които се редуват в ролята на Безмълвната жена от Дома на съюза на писателите в Хисаря, където се развива действието.

Режисираният от Юрий Дачев спектакъл „Две” разказва историята на две титанични жени, свързани от любовта си към един мъж – Боян Пенев,... и не само – Дора Габе и Елисавета Багряна. Бойка Велкова (Габе) и Мария Каварджикова (Багряна) ще въведат зрителите във вълнуващото съ-преживяване на двете именити поетеси и интелектуалци, които съдбата събира в Дома на съюза на писателите в Хисаря. Там, където спомените и любовта ще ги сближават, раздалечават и събират отново. „Две” е пиеса, изтъкана от изтънчени емоции, в които двете актриси с великолепната си игра въвличат зрителите.

Много красив момент от постановката е, когато двете поетеси решават да играят на една игра – без думи, единствено с жестове и движения да описват свое стихотворение. Докато другата се опитва да познае кое е то, публиката си припомня най-нежните и хубави думи, които са се изписвали в българската поезия. По някакъв начин симпатизирахме едновременно на кокетната, чувствителна и суетна Дора, но и на леко дистанцираната, овладяна и интелектуална Багряна, непозволяваща си да показва страдание пред други хора. Само вечер, когато е сама със себе си и всички призраци на любови и приятели, отнети й от смъртта, виждаме заключените емоции да изплуват на повърхността.

„Има личности, които благодарение на страхопочитанието на пишещите, се превръщат в легенди с втвърдена политура. „Две" не е текст с такива намерения и за мен това е ценно негово качество. Смешно е човек, който се занимава с театър, да вярва, че може да постигне цялата истина за хора, които ги няма, при това толкова многолики като Елисавета Багряна и Дора Габе. Сцената не е място за спиритически сеанси, нейните възкресения са други. Чрез игра и приемане на човешките несъвършенства като приближаване към света на големите. Какво се случва с човека, когато усети, че неговото време се оттегля назад? В какво се вкопчва и как противостои на зимата, която пропълзява в едно хисарско лято? С тези въпроси влязох в обезлюдения дом на Съюза на писателите в Хисаря. Навсякъде имаше шапки и книги...“, казва Юрий Дачев за спектакъла, посветен на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна и 125-годишнината от рождението на Дора Габе.

Следващото представление на „Две” е на 11 декември на Сцена на IV етаж в Народния театър „Иван Вазов”.

 

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
21.11.2017 г. 17:32
Посетено:
1768
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26702-boyka-velkova-i-mariya-kavardzhikova-sa-dve-za-stoten-pat-v-narodniya-teatar