Сцена / екран / ефир

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера Стара Загора гостува в София

Танц, музика и природа в музикално-танцовия спектакъл „Едно лято в едно блато” на сцената на Театър „Българска армия“ на 6 ноември

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера Стара Загора гостува в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 ноември от 14.00 часа и от 18.00 часа на сцената на Театър „Българска армия“ в София ще бъде представен
мюзикълът за деца от деца „Едно лято в едно блато” съвместна продукция на малките артисти от Детско-юношеска школа за опера и балет (ДЮСОБ) „Маргаритки“ при Държавна опера Стара Загора и артисти на Операта.

Идеята за темата на мюзикъла е на специалисти от Института по зоология при БАН и опит чрез изкуството да се насочи общественото внимание към опазването на флората и фауната на една българска природна забележителност – Чокльово блато в природен резерват „Байкал”, община Радомир. Научните консултанти за създаването на либретото, костюмите и сценографията на мюзикъла са Ния Тошкова и Виолета Желязкова – сътрудници към Национален природонаучен музей при БАН, София.


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ

Музиката на „Едно лято в едно блато“ е на Маргарита Шоселова. Либретото е на известната детска поетеса Мая Дългъчева, родом от Стара Загора. Аранжиментът и инструменталната музика са на Николай Цолов. Режисьор и хореограф на спектакъла е Радост Младенова-Арабаджиева, която е и ръководител на Балетната студия на ДЮСОБ. Изключително атрактивната сценография и костюми са на Денис Иванов – асистент-режисьор в Държавна опера Стара Загора. В екипа на постановката са още:  вокалният педагог Зорница Желязкова, консултант актьорско майсторство - Деница Янакиева. Мултимедията е на Николай Стоянов и Пламен Асенов, а студийните записи са на Йовко Йовчев. В ролите на възрастните герои в мюзикъла – Фея, Орел, Цветя, Баща, строителни работници, Жаба – ще се представят артисти на Старозагорската опера от хора, балета и оркестъра.

Действието в „Едно лято в едно блато“ се развива през лятната ваканция в село Байкал, в близост до което се намира Чокльовото блато. Две деца се връщат там всяка година и обичат да си играят край блатото и да наблюдават животните. Те знаят невероятно много за природата и мечтаят да станат биолози (те са в ролята на разказвачи, които разкриват тайните на блатните обитатели). Един ден в селото идва друго дете – разглезен син на богат инвеститор, който иска да пресуши блатото и да построи там хотел. Той не знае нищо за животните и постоянно се хвали с влиянието на баща си. За да го вразуми, Феята на живота го превръща в прилеп. Момчето-прилеп трябва да избере своя път – добър или пък лош. За една нощ той разбира колко важна част от природата е блатото и постепенно заобичва животните там. В кулминационната сцена инвеститорът идва в селото с багери и други машини, предвидени да пресушат блатото. Но се случва природен катаклизъм, изневиделица идва торнадо, момчето-прилеп препречва пътя на баща си, за да спаси животните... Багерите угасват. Блатото е спасено!

Посланието:
Чрез езика на музиката и изразните средства на сценичната визия, чрез танца деца представят пред деца една вълнуваща история, чийто зов е  ЗА - опазване на околната среда, грижа за застрашените видове в България и чистотата на природата ѝ!

"Едно лято в едно блато" - видео


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Първоначално Детският музикално-танцов театър „Маргаритки“ е към Общински център на наука, култура и изкуство при Община Стара Загора. Създаден е през 2005 година и е букет от талантливи певци, танцьори и актъори на възраст от 4 до 14 години от град Стара Загора.

Вече Детско юношеска студия за опера и балет „отвори врати“ от началото на новата учебна 2015/2016 година. Операта на Стара Загора приюти в огромната си сграда талантливите „Маргаритки“ като им предоставя зали за репетиции, сцена и възможности за изява.

„Маргаритки“-те се гордеят  с богат репертоар. Децата от вокалната студия  изпълняват от занимателни и поучителни песнички за най-малките, до сложни полифонични песни с фолклорно звучене и съвременен аранжимент. Участниците в танцовата група изпълняват както сюжетни танци, така и модерен и класически балет. „Маргаритки“  участват в занятията "В помощ на практиката в детската градина" - организирани от Регионален инспекторат по образованието, Стара Загора и издателство „Първите седем. Авторски продукт на групата са мюзикълите с образователна насоченост. Спектаклите "Немитата круша" и "Космическа приказка" са представени с огромен успех на сцената на Драматичен театър "Гео Милев", гр. Стара Загора; Държавна опера, гр. Стара Загора; Младежки театър, гр. София и Национален дворец на културата, София. През 2011 година мюзикълът „Космическа приказка” е представен на сцената на Brucknerhaus (Концертен дом) в гр. Линц - Австрия, а през 2012 година - на сцената на Gasteig (Дом на културата) гр. Мюнхен, Германия. Детският театър има  многобройни изяви и в спектакли на Държавна опера Стара Загора – оперите „Бохеми“, „Турандот“, „Лучия ди Ламермур“, „Тоска“ и др., в балетите "Лешникотрошачката", "Кръстопът на страстта", „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“, в концертите „Сън“ и „Танцувай с нас“, в спектакъла „Балетни мечти“. Ръководител на балетната школа на „Маргаритки“ е Радост-Младенова Арабаджиева. Ръководител на вокалната студия е Зорница Желязкова. Студията участва  в концерта-спектакъл „Фантомите на мюзикъла“ на Държавна опера Стара Загора, в операта „Турандот“ и др.

Основен двигател на цялата амбициозна продукция и представяне на талантливите „Маргаритки“, вече Детско-юношеска студия за опера и балет е Маргарита Шоселова, която е и автор на много от музиката на песните. От 2015 г. ДЮСОБ “Маргаритки“ реализират мюзикълите „Едно лято в едно блато“, „Шегобишко на острова на чудесата“ и „Коледни вълнения“.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
04.11.2017 г. 16:20
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26592-detsko-yunosheskata-studiya-za-opera-i-balet-margaritki-pri-darzhavna-opera-stara-zagora-gostuva-v-sofiya