Сцена / екран / ефир

БНР с будителска мисия сред българите в чужбина

Емисия „Български час“ стартира по молдовското радио „Албена“ на 1 ноември

Българското национално радио с будителска мисия сред българите в чужбина

Приобщаване чрез информация, културни, музикални и образователни програми. Това е един от акцентите в програмната политика на БНР спрямо българската диаспора зад граница.

В Деня на народните будители в ефира на молдовското радио „Албена“ в  гр. Тараклия, център на българската общност в Молдова, започва излъчване едночасово предаване на БНР - „Български час“. Предаването е с културна, историческа, познавателна и музикално–образователна тематика. За сайта на медията ще бъдат предоставени още драматургични произведения, детски, младежки предавания и радиоенциклопедии.

В района на гр. Тараклия живеят около 200 000 души, по-голямата част от тях потомци на преселили се от преди близо два века българи, или т.нар. бесарабски българи. В Тараклия се намира единствения извън България Български университет, а български език се изучава във всички училища в района. Разположението на предавателните мощности осигурява възможности за приемане на програмата на БНР и в Украйна, където има още по-голяма маса компактно българско население.

БНР вече подава програми и за българите в Западните покрайнини. Според подписано споразумение с Радиотелевизионен център „Цариброд“ още хиляди наши сънародници отвъд границата имат възможност да слушат „Седмицата на бързи обороти“ на програма „Хоризонт“, както и хумористични, детски и музикални формати, осигурени от програма „Христо Ботев“.

В момента се конкретизира споразумение за предоставяне на информация и за предавания на „Радио-телевизия Войводина“ (РТВ) в Нови Сад. За българите в района БНР ще подготвя програмни формати, които да подпомогнат работата на журналистите в медията.

БНР поднови и участието си в предаванията за една от големите български общности отвъд океана – в Торонто, Канада, чрез предоставянето на музика и  актуални предавания за радиостанциите, имащи предавания на български език.

 

Автор:
БНР
Публикация:
01.11.2017 г. 17:08
Посетено:
749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26573-bnr-s-buditelska-misiya-sred-balgarite-v-chuzhbina