Сцена / екран / ефир

„Киномания“ ще покаже над 50 от най-дългоочакваните нови филми

Филмовата панорама на София е от 16 до 30 ноември

„Киномания“ ще покаже над 50 от най-дългоочакваните нови филми


◊ СВЕТОВНОТО КИНО ГОСТУВА В СОФИЯ

Над 50 филма от дългоочакваните премиерни заглавия и най-престижните фестивали по света ще видим на големия екран на „Киномания“ през ноември. Сред заглавията са и нови български филми от игралното, документалното и детското кино.

Акцентите от програмата на „Киномания“ бяха представени на специална пресконференция от Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, представители на Френския културен институт и нови български кинопродукции. Сред гостите беше и обичаната българска актриса Татяна Лолова, която очарова присъстващите с неподправеното си чувство за хумор.

 
◊ ФРЕНСКО КИНО, БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕРИ, КИНОКОНЦЕРТ

Акцент в програмата ще бъде Фeстивалът на френското кино, реализиран с подкрепата на Френския културен институт. В селекцията ще видим филми, свързани с големи имена като Гоген, Роден и Далида, както и документален филм за братята Люмиер.

„Киномания“ ще бъде открита с новия български филм „Безкрайната градина“ на режисьора Галин Стоев. „Това е забележителен български филм, който за нас е много важен не само защото е прекрасен, а защото се занимава с душевността на София - една безкрайна тема. Нашият град не е най-големият в Европа, но е един от най-културните, с много тайни кътчета, с много магия в него”, отбеляза Тодор Чобанов. „Киномания“ е част от Културната програма на Столична община, която по традиция подкрепя фестивала всяка есен.

Татяна Лолова и режисьорът Ясен Григоров поканиха публиката на детския игрален филм „Лили Рибката”, в който Татяна Лолова играе ромка-магьосница. „Ние много държим филмът да не се нарича детски, а семеен, за да могат родителите и роднините на децата да посетят прекрасните прожекции, които ги очакват, гледайки този филм, в който аз участвам. Българското кино е в луд възход, на мен ми стана лошо от възторг и ми е мъчно, че майка ми избърза да ме роди толкова отдавна, а не започвам актьорската си кариера сега, за да мога да се влея в тази прекрасна вълна”, пошегува се голямата актриса.

Киноконцертът „Лодката на влюбените” е друг от любопитните акценти на „Киномания“. „Спектакълът е по филм от 1924 г. на Жан Епщайн – френски класик, който е бил и секретар на Люмиер, а впоследствие става един от най-големите експресионисти на френското кино. Филмът е озвучен на живо от трима световноизвестни музиканти, както и от хора „Големите български гласове”, който е съставен от 15 певици, а саундтракът на филма ще бъде изпълнен на живо. Това е един европейски проект, визията за нова Европа“ – сподели диригентът Илия Михайлов.

Сред заглавията в програмата на „Киномания“ е и новият документален филм на Адела Пеева „Да живее България“, който ще има премиера именно на киносъбитието.

 
◊ НА КИНО В НДК С ОНЛАЙН БИЛЕТ

До 10 дни онлайн резервациите на билети през сайта ndk.bg ще се превърнат в директни онлайн продажби на билети. Това е важно за нас, за да подобрим условията за покупката на билети, посещаемостта, привличането на нови аудитории, на повече млади хора – заяви Борислав Велков от НДК.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.11.2017 г. 13:36
Посетено:
1729
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26572-kinomaniya-shte-pokazhe-nad-50-ot-nay-dalgoochakvanite-novi-filmi