Сцена / екран / ефир

Бойка Велкова като кралица в режисьорския си дебют в Народния театър

Днес и утре са премиерите на „Цветът на дълбоките води”, музиката е композирана от Теодосий Спасов

Бойка Велкова като кралица в режисьорския си дебют в Народния театър


◊ СЪБИТИЕТО

Спектакъл с кралски привкус е най-новата премиера в Народния театър днес и утре (13 и 14 октомври). Бойка Велкова и Емануела Шкодрева влизат в ролите на две кралици – Елизабет I и Мария Стюарт, в спектакъла „Цветът на дълбоките води”, който се играе на Сцена на IV етаж. Местата и за двата премиерни дни вече са продадени, а следващите представления са на 21 и 30 октомври, 2, 17 и 28 ноември.

Спектакълът, който е режисьорски дебют на Бойка Велкова и е създаден по текст на Оля Стоянова, е историческа драма, в която главни героини са две забележителни кралици, оставили ярки следи не само в летописите на Албион, но и в световните литература и киноизкуство: Елизабет I и Мария Стюарт.

„След като прочетох нейни работи и видях колко богато, интересно, съвременно пише, аз потърсих Оля. Срещнахме се и, тъй като с Еми Шкодрева отдавна имахме намерение да направим нещо заедно, предложих на Оля темата за тези две изключителни исторически личности, години наред оспорвали си една и съща корона“, разкрива Бойка Велкова, която влиза в ролята на силната и доминираща Елизабет. Емануела Шкодрева пък е по-деликатната и женствена Мери, останала в хрониките като „Кървавата“... Но и двете се оказват по равно самотни в това изключително женско и интригуващо представление.

"В тази история за сблъсъка между Елизабет I и Мария Стюарт има всичко: борба за власт и за надмощие, саможертва, предателство и любов, а залогът е високо вдигнат, защото става въпрос за борба на живот и смърт. Едната е кралица. И другата е кралица. Едната има своите основания да се нарича кралица на Англия, другата - също. Тези кралици много си приличат - и двете са умни, самотни жени, които обитават своите кули от слонова кост, но в същото време са различни.  Едната цял живот търси любовта, другата жертва любовта в името на това да бъде силна. Едната е политик, другата - родена, за да бъде кралица и за нея да се пишат стихове. Все едно не живеят в едно и също време. Елизабет е протестантка, Мария Стюарт - католичка, но това не пречи в името на един и същи Бог да се издигат клади и да се убиват хора.

Зад привидната битка между две жени обаче има нещо повече. Тези жени не са борят само за власт. Тези жени имат кауза. А това е нещо, което много ни липсва днес. Защото какво е властта, когато не можеш да имаш контрол дори върху себе си? Струва ли нещо властта, когато нямаш идеи?

Уроците на историята могат да бъдат много иронични. Ето - след като Елизабет І държи Мария Стюарт в плен в продължение на 18 години и накрая я обезглавява, ще минат още 16 години и същата тази кралица Елизабет ще обяви за свой наследник не друг, а сина на Мария Стюарт. Така под името Джеймс I той ще стане крал на Англия, Ирландия и Шотландия", казва Оля Стоянова.

Музиката за спектакъла е дело на Теодосий Спасов, а заедно с Велкова и Шкодрева на сцената са Вяра Табакова, младите Ева Данаилова, Павел Иванов и Явор Вълканов, и Живка Ганчева.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Цветът на дълбоките води” от Оля Стоянова

Режисьор - Бойка Велкова
Асистент режисьор - Илко Ганев
Композитор - Теодосий Спасов
Хореограф - Татяна Соколова
Консултант - проф. Евгения Панчева

Действащи лица и изпълнители:

Елизабет I - Бойка Велкова
Мария Стюарт - Емануела Шкодрева
Първа Дама - Вяра Табакова
Втора Дама и Придворна Дама на Елизабет I - Ева Данаилова
Сър Франсис Уолсингъм - Павел Иванов
Франсоа и Хенри Дарнли - Явор Вълканов
Призрак - Живка Гичева
Драматург - Розалия Радичкова
Втори асистент-режисьор - Ренета Икономова
Фотограф и художник на плаката - Елена Спасова
Художник на програмата - Янина Петрова

Премиера - 13 и 14 октомври 2017 г.
Сцена на IV етаж, 1057-а  премиера от 1904 г.
Сезон 2017/2018 г.
Спектакълът е реализиран в партньорство с Фондация “Божура Арт” и с подкрепата на: Дора Атанасова - дарител           

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
13.10.2017 г. 14:02
Посетено:
1821
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26452-boyka-velkova-kato-kralitsa-v-rezhisyorskiya-si-debyut-v-narodniya-teatar