Сцена / екран / ефир

Световна премиера на Роман Полански и визуален спектакъл откриват фестивала CineLibri 2017

Кино-литературният фестивал е от 11 до 22 октомври

Световна премиера на Роман Полански и визуален спектакъл откриват фестивала CineLibri 2017
Кадър от филма на Роман Полански "По действителен случай"


◊ ФЕСТИВАЛЪТ ЗАПОЧВА

На 11 октомври тържествено се открива третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri.

Зрителите ще гледат най-новия филм на големия кинорежисьор Роман Полански „По действителен случай“ от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Прожекцията ще бъде световна премиера на премонтираната лента след излъчването на  филма на кинофестивала в Кан. Филмът е провокативен психологически трилър с участието на Ева Грийн, Венсан Перес и съпругата на Полански Еманюел Сене, адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган.


◊ ИСТОРИЯТА ПО ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ

„По действителен случай“ на Полански разкрива горчилката, която съпътства живота на успешния писател. Страхът от белия лист се появява в момент, в който Делфин е на дъното, изправена срещу творческата бездна. Тогава се появява Тя. Мистериозна млада жена, готова да се отдаде цялата си енергия, за да помогне на своя идол. Но колко е тънка границата между чистото възхищение и маниакалната обсесия? Екранизацията безспорно е един от шедьоврите на годината! Кинематография, музика и движение на камерата, които държат в напрежение през цялото време.


◊ ВИЗУАЛЕН СПЕКТАКЪЛ ПРЕДШЕСТВА ОТКРИВАНЕТО НА ФЕСТИВАЛА

Непосредствено преди началото на филма гостите на откриването на CineLibri ще се насладят на авторския спектакъл на визуалния артист Поли Герасимова. Музикалният талисман на фестивала – парчето „Светлата страна“ на Рут Колева, ще придобие космически измерения в светлинно музикалното шоу, символизиращо взаимодействието на образ, звук и светлина като залог за магията на седмото изкуство.


◊ ВАЖНО ЗА ДОСТЪПА ДО НДК

Централният вход на НДК е временно затворен, входът към залата ще бъде вход А4. Той се намира откъм бул. „Витоша” над Нов театър – НДК между вход А3 и Зала 42 (от страната на небезизвестните пилони).

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.10.2017 г. 12:37
Посетено:
953
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26437-svetovna-premiera-na-roman-polanski-i-vizualen-spektakal-otkrivat-festivala-cinelibri-2017