Сцена / екран / ефир

Сезоните на Япония ще бъдат представени пред българска публика

Японският танцьор Ичиносуке Умекава ще пренесе публиката в света на японското изкуство с традиционни японски танци

Сезоните на Япония ще бъдат представени пред българска публика


◊ СЪБИТИЕТО

Танцовият спектакъл „Сезоните на Япония“, в основата на който стоят традиционните японски танци нихион буйоо, ще бъде представен на 6 октомври от 19:00 ч. в Столичния куклен театър. Известният танцьор Ичиносуке Умекава ще изпълнява главна роля. Ограничен брой безплатни покани за спектакъла могат да се получат от касата на Столичния куклен театър.

Това е второто събитие през октомври от 28-ите Дни на японската култура и се организира от Инициативния комитет „Японски младежки клуб за културен обмен с България“ и Посолството на Япония в България, с финансовата подкрепа на The Tokyo Club.

Темата на спектакъла е именно „Сезоните на Япония“, тъй като танците на Ичиносуке Умекава са вдъхновени от четирите годишни времена. Япония се слави с отдаването на почит към всеки един от сезоните, а японската чувствителност към промените в природата се отразява най-много в традициите и ежедневието на японците.

Танцът генроку ханами оодори, който ще представи обичая ханами – съзерцаването на цъфналите вишни, с който Япония посреща топлината на пролетта, ще е един от основните акценти в спектакъла. В програмата са включени и танци, посветени на очарованието и на другите сезони.

Характерно за танците нихон буйоо е, че се изпълняват солово, за разлика от религиозните танци, които са по-известни като музиката на боговете и се танцуват по фестивали от повече хора. Класическите танци нихон буйоо съчетават елементи както от древни, така и от нови японски изкуства и комбинират важни структурни елементи от бугаку и ногаку и най-красивото от древните и съвременни народни изкуства.

 

◊ ЗА ДНИТЕ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и осма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2017 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.


Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2017 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.10.2017 г. 13:23
Етикети:
танцов спектакълДни на японската култура
Ичиносуке Умекава
Сезоните на Япония
Посетено:
1319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26395-sezonite-na-yaponiya-shte-badat-predstaveni-pred-balgarska-publika