Сцена / екран / ефир

Госпожа Опера разказва етно-симфонична приказка „Тримата братя и златната ябълка”

28 септември 2017, 18.00 ч., Дом на културата „Борис Христов” - Пловдив

Госпожа Опера разказва етно-симфонична приказка „Тримата братя и златната ябълка”


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 септември 2017 от 18.00 часа на сцената в Дома на културата „Борис Христов” ще се състои премиерата на новото заглавие от поредицата „Приказките на Госпожа Опера“ - етно-симфоничната приказка „Тримата братя и златната ябълка”. Музикалният проект ще представи картини за малки и големи, в които се разказва за красотата и мъдростта на българския приказен фолклор.

Сладкодумната Госпожа Опера ще запознае децата с тайните и очарованието на народните инструменти, водени от музикантите на Фолклорен ансамбъл „Тракия”. Заедно с тях на сцената ще бъде и оркестъра на Опера Пловдив, както и солистките Гергана Димитрова и Евелина Христова, познати от хор „Мистерията на българските гласове”. Изисканата и ефектна режисура е дело на Росица Костова, която създаде едни от най-любимите спектакли на децата в Пловдив – „Вълшебната флейта“, „Мечо Пух“ и „Четирите годишни времена“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В проекта „Етно-симфонични приказки” участват утвърдени имена от българската фолклорна и етно сцена:

Създател на концепцията и музиката в проекта е Костадин Генчев. Композитор и аранжор, оркестрант – солист кавал в Оркестъра за народна музика на БНР повече от 20 години, той има над 800 аранжимента на народни песни и над 50 инструментални пиеси за БНР. Творческата му биография извън Националното радио е свързана с многобройни музикални, театрални и танцови проекти и събития. К. Генчев е носител на наградата „АСКЕЕР” 2005 с група БУЛГАРА за музиката към театралната постановка „Дивите” на актьора и режисьор Георги Къркеланов, носител e и на II награда от Националния конкурс за написване на симфонично произведение в неравноделен размер „7/8” 2016.

Диригентската палка е поверена на Димитър Христов. Композитор, инструменталист, хоров и оркестров диригент, Димитър Христов завършва СМУ “Филип Кутев” в Котел с тамбура, след това АМТИИ Пловдив с тамбура и дирижиране (хорово, оркестрово, народни състави) и композиция. Кариерата му като диригент е свързана с фолклорните ансамбли “Тракия” (Пловдив) и “Пирин” (Благоевград), а от 2011 година насам е начело на Оркестъра за народна музика на БНР. Пише вокално-инструментална, танцова, театрална и филмова музика. Носител е на престижната награда „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци за 2016 в категория „Музикален фолклор” за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016 „Ритъмът на Балканите“. Димитър Христов има широки интереси и в етно музиката. Той е един от основателите на етно групата “БУЛГАРА” и проекта „Дива река”.

Специфичните вокали в етно-приказката са поверени на солистките от „Мистерията на българските гласове” Гергана Димитрова и Евелина Христова.

Гергана Димитрова започва да свири на гъдулка на 9 години. Учи в Музикалното училище „Панайот Пипков” в Плевен – специалност народно пеене. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност вокална педагогика. От 1994 насам  е солистка в световно известния женски народен хор „Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова. Нов етап в кариерата на Гергана Димитрова започва с основаването заедно с диригента Милен Иванов на „ЕВА квартет” през 1996. До момента формацията има издадени три самостоятелни албума и стотици концерти в Европа и Азия. През 2009 певицата се впуска в нов етно проект и поставя началото на музикалното пътуване БЕЛОНОГА заедно със звукоинженера, композитор и аранжор Алекс Нушев. Мелодичната палитра на проекта смесва багри, тембри и емоции в изразителния глас на Гергана Димитрова, добре позната на публиката и с участия в проектите „Дива река”, „PENDARA Ethno project”, група „Булгара”, Balkan Scientist и много други. 

Евелина Христова учи народно пеене в СМУ „Ф. Кутев” в Котел. Продължава образованието си в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград със специалност „Музикална педагогика”. От 1996 е в състава на световноизвестния хор „Мистерия на българските гласове”с диригент проф. Дора Христова. През същата година се присъединява към „ЕВА квартет” с диригент Милен Иванов. Певицата осъществява многобройни записи и концерти като солист в проекти с различни музикални формации: „Антоан Симони трио” (Франция), „Дива река”,  „Булгара”, Оркестър за народна музика на БНР и др. Един от най-интересните проекти е участието й в спектакъла на балет „Арабеск” „Пандора” по музика на Пол Ван Брюхе и Петър Дундаков на сцената на НМТ „Стефан Македонски” в партньорство с оперните певици  Цветана Бандаловска и Даниела Димитрова и камерния ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Проектът „Етно-симфонични приказки” си поставя за цел да увлече децата и родителите им в магията на българския приказен фолклор в подходящата за 21. век форма. Затова графичният дизайн на древните народни приказки в нова премяна е в ръцете на художника - илюстратор, аниматор, анимационен режисьор и разказвач на модерни приказки за деца Мая Бочева-Уики. Тя има дългогодишен опит в създаването на мултимедийни проекти, кратки анимации и рекламни клипове, игри за PC и мобилни приложения, работи по различни учебни помагала и пособия за деца.

 

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
27.09.2017 г. 16:58
Етикети:
фолклорГергана ДимитроваДимитър ХристовДържавна опера Пловдив
българска народна музика
Евелина Христова
Костадин Генчев
Госпожа Опера
проект Етно-симфонични приказки
Посетено:
1980
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26366-gospozha-opera-razkazva-etno-simfonichna-prikazka-trimata-bratya-i-zlatnata-yabalka