Сцена / екран / ефир

Българската следа в чуждото кино – на фокус на 35-ия фестивал „Златна роза”

Фестивал на българския игрален филм - 30 септември - 7 октомври 2017, Варна

Българската следа в чуждото кино – на фокус на 35-ия фестивал „Златна роза”
Кадър от филма “6,9 по Рихтер”


◊ "ФОКУС-КОПРОДУКЦИИ" НА ФЕСТИВАЛА "ЗЛАТНА РОЗА"

Пет пълнометражни и две късометражни копродукции са включени в специалната програма “Фокус-копродукции” на 35-ия фестивал за българско игрално кино „Златна роза”, който стартира на 30 септември и ще продължи до 7 октомври. Това са “Уестърн” на германската режисьорка Валеска Гризебах, който беше в Официалната селекция на фестивала в Кан и ще бъде представен за пръв път пред българска публика, “6,9 по Рихтер” на Нае Каранфил, “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, сръбското предложение за “Оскар” за чуждоезичен филм “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич. “Синът на София” на Елина Псику (награда за най-добър филм в Трайбека, Ню Йорк) също е премиерно заглавие за България.

Два късометражни филма – първата копродукция между Португалия и България – “Септември” на Леонор Ноиво и македоно-българската копродукция “Колитба” на Андрей Волкашин също са включени във “Фокус-копродукции”. Седемте копродукции ще бъдат прожектирани в Зала 1 на “Фестивален и конгресен център” – Варна.

В програмата за новаторско и експериментално кино “Открити хоризонти” участват 14 филма – 13 късометражни и пълнометражният “6 и 1 наум” на Лъчезар Петров. Сред късометражните заглавия ще видим “Това е твоето бебе” на Христо Порязов, “Серафим” на Ваня Донева с участието на Ивайло Христов, “Домино ефект” на Яна Лекарска и други нови филми на студенти и млади автори.

• На 01.10. от 19 ч. ще се състои премиерата на дигитално реставрираната версия на драмата “Парчета любов” на Иван Черкелов. Филмът е създаден през 1991 г. и е емблематичен за цяло едно поколение. През 2017 г. черно-белият негатив на филма е сканиран в Германия, след това е цифровизиран и реставриран с цветни корекции у нас и изваден на DCP позитивно копие. Това е първият български филм, реставриран по този метод. Инициативата е по повод 60-ата годишнина на Рали Ралчев и Иван Черкелов. Реставрираният филм е селектиран в секцията “Архивни съкровища” на фестивала на класическото кино “Люмиер” в Лион, който ще се проведе през октомври.

Продължава и традиционното сътрудничество на фестивала “Златна роза” с “Карин дом”. Средствата, които се съберат от тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат използвани за подновяването на детската площадка за деца със специални нужди.

“Карин дом” е организация, която вече 21 години предоставя терапия и подкрепа на деца със специални потребности и техните семейства. Една от основните цели на специалистите на Карин дом е децата да растат в семейна среда и да успеят да се включат в образователната система заедно със своите връстници.

Автор:
Публикация:
27.09.2017 г. 15:07
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26363-balgarskata-sleda-v-chuzhdoto-kino-na-fokus-na-35-iya-festival-zlatna-roza