Сцена / екран / ефир

Български филм открива "Киномания", ще гледаме и новия филм на Уди Алън, и скандална лента от Русия

31-то издание на "Киномания" е през втората половина на ноември в София

Български филм открива "Киномания", ще гледаме и новия филм на Уди Алън, и скандална лента от Русия


◊ ОТНОВО БЪЛГАРСКИ ФИЛМ ЩЕ ОТКРИЕ „КИНОМАНИЯ“

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” ще открие 31-то издание на „Киномания“ на 16 ноември 2017 г. в Зала 1 на НДК от 19 часа.

Кинофорумът ще продължи от 16 до 30 ноември в „Люмиер Лидл“, Зала 1 на НДК, „Дом на киното“, „Одеон“, „Културен център G 8“, „Euro Cinema“ и „Френски институт“.


◊ „БЕЗКРАЙНАТА ГРАДИНА“ Е ФИЛМ СРЕЩУ БЕЗНАДЕЖДНОСТТА В НАШЕТО КИНО

Филмът „Безкрайната градина” е продължение на традицията от последните години „Киномания“ да започва с премиерна българска продукция. Филмът разказа за живота на Филип (Мартин Димитров), разпределен между приятелката му Соня (Глория Петкова), брат му Виктор (Димитър Николов) и работата му като PR специалист. Но всичко това се променя в деня, в който той среща Ема (Елица Матева) – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина. Режисьор е Галин Стоев - един от най-талантливите режисьори на своето поколение, директор на Националния театър на Тулуза от 2018 г.

„Исках да направя филм, който излиза от основната тенденция днес, която е свързана с прекрачване на границите на допустимото и в която всичко е безнадеждно и провалено. Тя се поддържа в официалния дискурс на всяко ниво на обществото ни. Затова си казах, че е време да инжектираме нежност в тази конвенция, да плетем въжени мостове със зрителите и да атакуваме тяхното усещане за нежност или уязвимост. В този смисъл се получи един любовен филм, един любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други. Цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите”, сподели Галин Стоев.

 
◊ КАКВО ОЩЕ НИ ОЧАКВА НА ЕКРАНА НА „КИНОМАНИЯ“

И тази година „Киномания“ остава вярна на традицията да представя новия филм на Уди Алън в България. Този път това е „Въртележка”, а в главните роли са Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк. Филмът разказва историята на служител в лунапарк и неговата странна съпруга, живеещи през 50-те години.

Режисьорската лента „Субурбикон” на Джордж Клууни също е сред хитовете на "Киномания" - черна комедия за объркани хора, правещи много грешни избори в наглед идилична общност през 50-те години. Филмът е по оригинален сценарий на братя Коен.

Сред най-интригуващите заглавия в програмата са един документален и един анимационен филм. „Buena Vista Social Club: Adios“ е документална лента на номинирания за „Оскар“ режисьор Люси Уокър за филма му „Пустош“. Филмът проследява прощалното турне на легендарната кубинска група, за която Вим Вендърс направи култовия си филм.

Другото хитово заглавие е „Да обичаш Винсент” - първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои. История за живота на един от най-бележитите художници на нашето време - Винсент Ван Гог. В екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по филма, има и български художник - Елизабет Христова.

Най-мащабната руска продукция за 2017 г. „Матилда” също е сред изненадите на "Киномания". Тя е дело на режисьора Алексей Учител. Филмът е за любовта между руския император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинска и вече успя да разбуни духовете в Русия. Депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за обида на царската особа, а определени религиозни среди в Русия се възмутиха от скандални сцени във филма.
 

◊ НДК СЪС СОБСТВЕНА СИСТЕМА ЗА ОНЛАЙН ПРОДАЖБА НА БИЛЕТИ

НДК внедрява собствена система за онлайн продажба на билети. Тя ще се осъществява през сайта ndk.bg чрез бутона „купи билет” и ще обслужва всички събития от календара на НДК. Едно от първите събития, продуцирани от НДК, за които има вече онлайн резервация на билети, е „Киномания“.

На сайта на НДК и през сайта kinomania.bg могат да се запазват билети за някои от хитовите заглавия от филмовата панорама. Интернет платформата ще започне да функционира и за всички кина от програмата на Киномания – „Люмиер Лидл“, зала 1, „Дом на киното“, „Одеон“, „Културен център G 8“, „Euro Cinema“ и „Френски институт“.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.09.2017 г. 15:24
Посетено:
1317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26356-balgarski-film-otkriva-kinomaniya-shte-gledame-i-noviya-film-na-udi-alan-i-skandalna-lenta-ot-rusiya