Сцена / екран / ефир

Хитовият проект на Опера Пловдив „Исус Христос суперзвезда“ гостува във Варна

1 септември 2017, 20:30 часа, Летен театър

Хитовият проект на Опера Пловдив „Исус Христос суперзвезда“ гостува във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Хитовият проект на Опера Пловдив „Исус Христос суперзвезда“ гостува във Варна.

Наско от БТР и победителката от X-factor Християна Лоизу са звездите в проекта на Опера Пловдив - рок операта "Исус Христос суперзвезда" по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс. Хитовата творба, която не слиза от сцените вече 40 години, бе представена през изминалия сезон неколкократно пред препълнени зали в Пловдив, бе гледана от 3000 души на Античен театър, обра овациите на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново и зарадва меломаните в Бургас, Стара Загора, Габрово, Хасково, Димитровград, Карлово и други градове.

На 1 септември концерт-спектакълът ще гостува за първи път във Варна, на Летен театър, от 20:30 часа.

Творбата "Исус Христос суперзвезда" първоначално е замислена от авторите като концептуален рок албум. За да е най-близко до музикалния оригинал и за да се избегнат противоречиви интерпретации, музикалното произведение ще бъде представено концертно  с участието на оркестър, хор и балет на Опера Пловдив под диригентството на Константин Добройков, който подготви и музикалния хит „Човекът от Ла Манча” преди година. Сценичното решение е дело на хореографа Боряна Сечанова от балет „Арабеск”. 

Наско Пенев вече е влизал в образа на Пилат Понийски. След  участието на вокалиста на БТР в рок операта на сцената на НДК, той споделя: „Пилат има две особености, които са извън това, което всеки знае за него. Всички знаят, че той е лошият, той е наместникът на Рим по това време и е съдия в крайна сметка. Но като всеки един нормален съдия и в него има нещо човешко.“

Талантливата Християна Лоизу, която спечели любовта на зрителите в телевизионния формат X-factor, ще изпълнява партията на Мария Магдалена. Младата певица е възпитаничка на Музикалната академия в София. За нея поканата от Опера Пловдив да участва в световноизвестната рок опера е твърде вълнуваща, защото като стипендиант тя е изучавала изкуството на мюзикъла в университета в Лийдс, Великобритания.

Сър Андрю Лойд Уебър е автор на едни от най-известните мюзикъли като „Котките”, “Фантомът на операта” и „Евита”. Действието на неговата рок опера следва приблизително каноничното евангелие за последните седмици от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим и завършва с разпъването му на кръст. За партията на Исус е поканен тенорът Богомил Спиров, който изпълнява ролята в спектакъла на Музикалния театър в София, а Юда ще изпее Момчил Караиванов. 

Билети за концерт-спектакъла се продават на касата на Варненска опера, на летен театър и онлайн на eventim.bg.

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
29.08.2017 г. 15:47
Посетено:
1159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26223-hitoviyat-proekt-na-opera-plovdiv-isus-hristos-superzvezda-gostuva-vav-varna