Сцена / екран / ефир

Карло Коломбара за своя Оперен Оскар и образа на Атила

Световният бас се завръща във Варна за премиерата на "Атила" в ММФ "Варненско лято" 2017

Карло Коломбара за своя Оперен Оскар и образа на Атила


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 август, 21.00, в Опера в Летния театър - Варна 2017, ще се състои премиерата на ММФ "Варненско лято" "Атила" от Джузепе Верди. Либрето Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве по драмата на Захариас Вернер „Атила, крал на хуните”. Диригент Алдо Сизилло - Италия, постановка Деян Миладинович - Сърбия, режисьор Ивана Драгутинович - Сърбия, сценография Александър Златович - Сърбия, костюми Миланка Берберович - Сърбия. Диригент на хора Цветан Крумов. 

"Атила" 2017 е копродукция на Държавна опера Варна с Национална драма и опера Белград, по проект на Балканска оперна мрежа. Това е втората постановка на тази опера на варненска сцена, след първата през 2007 г. Изпълнява се на италиански със субтитри на български и английски език.

В премиерния спектакъл на "Атила" на 19 август за пръв път в България ще пее носител на „Oscar della Lirica". Световноизвестният италиански бас Карло Коломбара, който получи в края на 2016 година най-високата награда в света на операта, ще изпълни ролята на Атила. В ролята на Ецио своя дебют на Варненска сцена ще направи едно друго голямо оперно име - българския баритон Владимир Стоянов. Форесто ще бъде прочутият български тенор Бойко Цветанов. В тази звездна мъжка компания ролята на Одабела ще изпълни солистката на Държавна опера Варна Линка Стоянова.

По този повод диригентът Алдо Сизилло казва: ""Атила" изисква четири силни гласа и четирима превъзходни солисти. За „Атила“ е нужен не само отличен бас за ролята на Атила, но също и отлично сопрано за партията на Одабела, отличен тенор за Форесто и отличен баритон за Ецио. Важно е солистите да имат зад гърба си опит с тази опера, за да могат да поднесат оперния спектакъл така, както го е замислил Верди. Не е лесно да се съберат четирима отлични певци на едно място, но случаят във Варна е точно такъв". 

Действащи лица и изпълнители:

Атила, вожд на хуните, бас – Карло Коломбара; Ецио, римски генерал, баритон – Владимир Стоянов; Одабела, дъщеря на градоначалника на Акуилея, сопран - Линка Стоянова; Форесто, офицер от Акуилея, тенор - Бойко Цветанов; Улдино, роб на Атила, тенор – Христо Ганевски; Леоне, стар римлянин, бас - Людмил Петров. Оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера Варна. 


Карло Коломбара - Атила:

- „Атила“ и Карло Коломбара отдавна са взаимносвързани понятия...

- Атила е една от коронните ми роли, която ми носи огромна радост. Тя е знакова за басови гласове като моя, заедно с ролите на Борис Годунов в едноименната опера на Мусоргски, Мефистофел в „Мефистофел“ от Бойто, Мефистофел във „Фауст“ от Гуно, Филип Втори в „Дон Карлос“ от Верди. Дебютирах като Атила още през 1996 година в Sferisferio Theater в Мачерата с изключителен състав - Bruson, Guleghina, Giordani, под диригентството на Paolo Carignani. След това пях Атила в Санкт Гален, Виена, Женева, Катания, а през февруари тази година и в Модена с диригент Алдо Сизилло. Компактдиск със запис на този спектакъл ще излезе следващата година.

- Кои моменти от партията на Атила са извор за най-силно творческо вдъхновение за Вас?

- В „Атила“ моят герой има една ария и една кавалета, които са много трудни и красиви, с много високи тонове, почти на границата за един бас. Допада ми начинът, по който Верди е изградил образа на хунския вожд, аз въобще обичам да пресъздавам исторически личности. Всяко нещо в „Атила“ е белязано със знака на художествената измислица, но паралелите с историческата действителност остават. При Верди хунският предводител е изобразен с характеристиките на велик цар, наистина доста разкрасен, в сравнение с истината за жестокия варварин, но това съвсем не намалява удоволствието ми от интерпретацията на ролята.

- Варна очаква с нетърпение да Ви чуе и в тази Ваша роля. Варненци имат, знаете, специално отношение към Карло Коломбара, който избра да живее и във Варна...  

- Щастлив съм, че сега се връщам във Варна тъкмо с „Атила“. Аз живея тук и за мен е особено приятно да се завърна у дома след участието си през тази година в много спектакли на най-престижните световни сцени. Обичам да се връщам тук и заради Варненския оперен театър, който ме покани да пея в такива важни спектакли като „Набуко“, „Дон Карлос“, „Силата на съдбата“ и сега „Атила“. Чудесно е, наред с всичко останало, че само за 5 минути стигам от вкъщи до Летния театър :)

- Летният театър, който за пръв път в България ще посрещне носител на Оперен Оскар. Най-сърдечни поздравления за високата награда, Маестро!

- Радвам се да споделя с българските си приятели тази международна оперна награда „Oscar della Lirica" или Оперен Оскар, както още я наричат. Отличията бяха връчени в Китай, като националната китайска телевизия излъчи пищната церемония по всички световни канали. Това е изключително признание за моята оперна кариера, то ме изпълва с гордост, благодарност и с още по-голяма отговорност пред изкуството, на което служа.

 


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
17.08.2017 г. 16:11
Посетено:
1447
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26187-karlo-kolombara-za-svoya-operen-oskar-i-obraza-na-atila