Сцена / екран / ефир

"Лятно кино в Квартала" за четвърти път във Варна!

2-13 август 2017

"Лятно кино в Квартала" за четвърти път във Варна!


◊ СЪБИТИЕТО

"Лятно кино в Квартала" за четвърти път във Варна!

Варненските квартали отново ще се превърнат в киносалони на открито. От 2 август започва четвъртият сезон на кинофестивала. След успешните издания през последните години, варненци очакват с нетърпение киното под звездите.

Тази година прожекциите ще бъдат 10, на различни места в града. Маратонът започва на 2 август, сряда, от кв. "Владислав Варненчик". Паркът в квартала се превърна в традиционно място за откриване на фестивала. Този път ще гледаме „Код: Лондон” – класически екшън, част от снимките на който са правени и в България.

На следващия ден, 3 август, жителите на кв. "Младост" ще гледат испанската комедия „Сега или никога” в амфитеатъра, близо до спортния комплекс.

На 4 август ще се пренесем в кв. "Левски" с мащабната фентъзи продукция „Боговете на Египет”. Филмът излезе през 2016 г. и предизвика изключителен интерес сред феновете на фентъзи жанра.

На 5 август в кв. "Виница" ще ни гостува филмът на Люк Бесон „Транспортер: Ново начало”. За френския режисьор можем  да пишем много, но последната версия от  криминалната поредица  си заслужава вниманието.

На 6 август ни очаква една от специалните изненади по време на „Лятно кино в Квартала”. Новият български филм „Секс академия: Мъже” ще бъде прожектиран в кв. "Чайка". Сред актьорския състав личат имената на Димо Алексиев, Иво Аръков, Диляна Попова, Ники Сотиров, Елена Боева. Организаторите издават, че част от екипа на филма ще гостуват на варненци след прожекцията и ще раздават автографи.

Една от новите локации през тази година е в кв. "Възраждане" 4, близо до бл. 75. Там жителите на квартала ще гледат „Критична точка” - американски екшън в стилистиката на типичния жанр. Прожекцията е на 9 август, ден преди да се пренесем в центъра на града, в Ботевата градинка, където на 10 август ще гледаме „Сент Амур” с неповторимия Жерар Депардийо. Френската комедия ще разсмее и малки, и големи обещават организаторите.

Едно от най-романтичните места за прожекции във Варна е кв. "Аспарухово". Там „Лятно кино в Квартала” ще гостува на 11 август с българската продукция „Бартер”, а за жителите на квартала този филм има особена стойност, тъй като е сниман именно на плажа в местността Карантината. Във филма участват Татяна Лолова, Филип Трифонов, Владо Пенев, Калин Вельов, Койна Русева, Михаил Мутафов, Мартина Вачкова, както и редица местни жители, които ще могат да се разпознаят на екрана.

На 12-и, събота, Червеният площад ще се превърне в кино на открито. „Кланът” се казва копродукцията на Испания и Аржентина, дело на екипа създал „Диви истории”. Стилът на Педро Алмодовар личи във филма, който отразява част от действителни събития в Аржентина през 80-те години.

Финалът на фестивала за това лято ще бъде на мястото с най-красива гледка във Варна – паметника в кв. "Бриз". Там ще бъдем на 13 август отново на испанска вълна. Ще гледаме „Непредвидени събития” – типична комедия на ситуациите, която ще ни кара да се смеем през цялата вечер.


През тази година партньор на „Лятно кино в Квартала” е БНТ 2, а със съдействието на екипа от БНТ – Варна преди всяка прожекция ще можем да видим поредица от документални филми за туризма и забележителностите на града. Автор е Бистра Варнева, която също ще гостува за среща с публиката.

Всички прожекции са безплатни и започват в 20.30 ч. Организаторите напомнят, че е добре всеки да си носи нещо за сядане. Пълната програма може да се види на www.лятнокиновквартала.com  или във фейсбук страницата на фестивала.

„Лятно кино в Квартала” се провежда със съдействието на Фонд „Култура” към Община Варна.


Автор:
Организаторите
Публикация:
31.07.2017 г. 11:58
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26157-lyatno-kino-v-kvartala-za-chetvarti-pat-vav-varna