Сцена / екран / ефир

Влюбеният Моцарт, или Дон Жуан кукловодът

Копродукция на Държавна опера Варна, Държавен куклен театър Варна и Моцартови празници - Правец

Влюбеният Моцарт, или Дон Жуан кукловодът


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 юли, 20.30 ч., Моцартови празници – Правец 2017 и на 5 август, 21.00 ч., Театър Римски терми – Варна 2017, ще се състоят премиерните спектакли на постановката на Боян Иванов "Влюбеният Моцарт, или Дон Жуан кукловодът".

Проектът е копродукция на Държавна опера Варна, Държавен куклен театър Варна и фестивала "Моцартови празници" в Правец. Диригент Стефан Бояджиев, костюми Яна Дворецка, хореография Таня Соколова.

Участват оперните солисти Линка Стоянова, Свилен Николов, Илина Михайлова, Христо Ганевски, Лиляна Кондова, Гео Чобанов, Силвия Ангелова, Петър Костов и куклените актьори Диана Цолевска, Вера Стойкова, Стоян Стоянов, Теодор Христов, Боян Стоянов, Веселина Калчева, Гергана Господинова и др. Хор и оркестър на Държавна опера Варна

 

◊ ЕКИПЪТ

Боян Иванов - режисьор

„Влюбеният Моцарт” е странно представление, един любопитен експеримент, в който са смесени различни съвременни тенденции. Това не е куклен театър, нито опера, а по-скоро импровизиран театър, в който оживяват дрехи и аксесоари. В същото време се възползваме и от средствата на танцовия театър. Във всички случаи заниманието е любопитно както за оперните солисти, така и за куклените актьори. Оперните солисти, които не са се сблъсквали с предизвикателствата на движенческия театър, сега усъвършенстват актьорското си майсторство, куклените актьори пък имат възможността отблизо да оценят сложността на оперното изкуство. Искаме да направим нещо различно, нещо свежо. Във „Влюбеният Моцарт” са вградени забавни, вълнуващи и въздействащи оперни скечове, в най-хубавия смисъл на думата скечове. И моето усещане като режисьор е, че се получи една крайно интересна симбиоза между различни видове сценични изкуства, която зарежда всички участници с творческа енергия и положителни емоции.

Идеята за "Влюбеният Моцарт" е на Маестра Христина Ангелакова, която ме покани за втори път да участвам в Моцартовите празници в Правец. Много съм благодарен за това признание. Миналата година започнахме много силно със „Севилският бръснар”, надявам се сега също да имаме успех с „Влюбеният Моцарт”.

Вера Стойкова – директор на Държавен куклен театър Варна

Когато говорим за „Влюбеният Моцарт” не бива да си представяме класическия куклен театър, нито класическата опера. Ние сме намерили  много интересни решения с импровизирани кукли от костюми и аксесоари, които са част от визията на операта като сценично изкуство. Тези аксесоари оживяват в ръцете на куклените актьори, които както всички знаят, умеят да придават живот на неживата материя. Дори килимът, на който стъпват всички, оживява. Комбинирайки изразните средства на различни сценични изкуства, режисьорът Боян Иванов създава един нов, много любопитен художествен език за самите нас, а сигурна съм, че и публиката така ще го възприеме.

Илина Михайлова – солистка на Държавна опера Варна

Щастлива съм, че участвам в уникалния проект „Влюбеният Моцарт” на Боян Иванов. Това е едно прекрасно, много интензивно куклено-музикално представление с оригинални интермедии. Аз изпълнявам арията на Донна Елвира от операта „Дон Жуан”, която много харесвам. Особеното тук е, че нося криле, по 5 м всяко. Отстрани изглежда феерично и красиво, но тези криле са закрепени върху гърба ми с огромна шина от железа, които аз елегантно и нежно трябва да поклащам, докато пея. Много хубаво сценично упражнение, от което гърбът и раменете ми значително укрепнаха :)

Вярвам, че "Влюбеният Моцарт" ще допадне на зрителите не само от различни възрасти, но бих добавила, и с различен вкус. Претенциозната съвременна публика постоянно търси нови дразнители, очаква от сцената нови визуални решения и предизвикателства за всички сетива, а „Влюбеният Моцарт” ще й предложи точно това.

 


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
11.07.2017 г. 18:39
Посетено:
1365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26080-vlyubeniyat-motsart-ili-don-zhuan-kuklovodat