Сцена / екран / ефир

Мюзикълът „Тримата мускетари” с българска премиера във Варна

Ованес Торосян в ролята на Д'Артанян

Мюзикълът „Тримата мускетари” с българска премиера във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 юни и 22 август, 21.00 в ММФ „Варненско лято” и Опера в Летния театър – Варна 2017 ще се състои премиерата за България на мюзикъла "Тримата мускетари" от Максим Дунаевски. Постановката на Държавна опера Варна е дело на Николай Априлов, който е автор на либретото и сценичната реализация по романа на Александър Дюма-баща. Диригент, оркестрация и аранжименти на песните Страцимир Павлов. Сценография и костюми Ася Стоименова. Сценичен бой и фехтовка Николай Дериволков. Хореография Татяна Янева. 3D Mapping Полина Герасимова. Стихове на песните Мария Донева. Диригент на хора Цветан Крумов.

Действащи лица и изпълнители:

Д`Артанян – Ованес Торосян;Атос – Свилен Николов, Николай Колев; Портос – Велин Михайлов, Георги Ханджиев; Арамис – Калоян Лулчев, Валери Вълчев; Людовик ХІІІ – Красимир Добрев, Калоян Лулчев; Анна Австрийска – Илина Михайлова, Даниела Димова; Лейди Уинтър – Даниела Викторова, Антоанела Петрова; Кардинал Ришельо – Стефан Рядков, Димитър Мартинов; Херцог Бъкингам – Пламен Долапчиев; Граф Рошфор – Людмил Петров, Станислав Кондов; Де Жусак - Станислав Кондов, Людмил Петров; Де Тревил – Свилен Стоянов; Констанс Бонасьо - Лилия Илиева, Мария Павлова; Господин Бонасьо – Пламен Георгиев.

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна с участието на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев. Изпълнява се на български с надписи на английски и руски език.


Литературните и филмови превъплъщения на „Тримата мускетари”

В своя роман „Тримата мускетари”, публикуван за пръв път през 1844 г., Александър Дюма-баща описва приключенията на младия гасконски благородник Д'Артанян, напуснал дома си за да стане мускетар. След като съдбата го среща с неразделните Атос, Портос и Арамис, чието мото е „Един за всички, всички за един“, четиримата се превръщат в най-смелите защитници на кралицата и на мускетарската чест. Първоначално Дюма твърди, че романът се основава на ръкописи, открити от него в Националната библиотека на Франция, но по-късно се доказва, че за своето произведение той използва книгата „Спомените на господин Д'Артанян, капитан-лейтенант на ротата на кралските мускетари“ от Гатен дьо Куртил дьо Сандра (Кьолн, 1700), която заел от марсилската градска библиотека. По-важно е, че Дюма-баща продължава историята за Д'Артанян в другите два романа от трилогията „Двадесет години по-късно“ и „Виконт дьо Бражелон“.

Не години, а векове по-късно, Д'Артанян и Тримата мускетари съпътстват човечеството както в многобройните издания на романите на Дюма-баща, така и във филмовите екранизации, също немалко на брой. В ролята на Д'Артанян блестят редица прочути актьори, сред който най-напред Дъглас Феърбанкс, последван от Жан Пол Белмондо, Майкъл Йорк и още много други. В България най-известният Д`Артанян е Михаил Боярский от онзи руски музикален филм, създаден през 1978 г., останал в историята с виталната песен на Максим Дунаевски „Пора, пора, порадуемся”.

Режисьорът Николай Априлов:

"От публикация на варненския журналист Емилиян Ялъмов разбрах, че композиторът Максим Дунаевски, син на легендарния Исак Дунаевски, самият той космополитен творец със завидна кариера, идва всяко лято от Америка, за да прекара ваканцията си на българското Черно море. С помощта на руския сайт „Аргументи и факти” успях да се свържа с Максим Дунаевски и да споделя идеята си за първа постановка на неговия мюзикъл „Тримата мускетари” в България. Щастлив съм, че той прие предложението ми, както и че Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, се ангажира с откупуването на авторските права и премиерата. Популярността на “Тримата мускетари” от Александър Дюма-баща е толкова голяма, че всички знаят за романа, дори да не са го чели. Това е една от най-екранизираните литературни творби на всички времена, която вълнува със своите истории за дълг и достойнство, рицарство и смелост, приятелство и не на последно място - любов."

Диригентът Страцимир Павлов:

"Като младеж бях очарован от руската версия на „Д'Артанян и тримата мускетари”, песните от филма дълго звучаха в мен. Как бих могъл да предположа, че един ден ще работя по този спектакъл. И то възстановявайки нотния материал, който е бил изгубен по време на политическите промени в бившия Съветски съюз. За нашия мюзикъл написах и нови симфонични аранжименти на песните, както и допълнителна музика за танци и други сцени. Работата бе вълнуваща, понеже с всяка следваща песен се пренасях в случка от детството ми. „Тримата мускетари” е история за мъжеството и бурните емоции, в която освен красиви мелодии, има много смях, сериозни битки с шпаги и заплетена интрига."

Ованес Торосян - Д’Артанян:

"Бях на 13 години, когато прочетох романа. Не бях голям привърженик на четенето, а и в Армения съм израснал с легендарния руски филм „Д'Артанян и тримата мускетари”. С по-големия ми брат Тигран Торосян, който също стана актьор и също живее в България и двамата ми братовчеди, които останаха в Армения, непрекъснато разигравахме историята на мускетарите. Тигран беше Портос, аз – Арамис, фехтовахме се с пръчки, батковците ни режисираха, непрекъснато измисляхме нови приключения и в сравнение с тях книгата ми се видя като досадно упражнение. Сега, когато отново чета текста, погледът ми е съвсем различен. След първата репетиция изпитах особено чувство, сякаш се връщам в детството. Мисля, че днес младите хора имат нужда от герои, искат да бъдат герои, но не знаят как да бъдат герои. Аз също искам да бъда герой и в някаква степен за времето на представлението ще бъда герой. Това ми  харесва."


Ованес
Торосян ще бъде предводител в двата състава на мускетарите, на оперните певци Свилен Николов, Николай Колев, Георги Ханджиев, Велин Михайлов и драматичните актьори Калоян Лулчев и Валери Вълчев. В това завидно сценично приключение всички те ще преживеят какво ли не, ще се впуснат в истински и любовни битки, ще трябва да се дуелират, а със сигурност и да пеят мускетарския химн.

Химн на мускетарите

Букет пера на шапката
и шпага във ръка.
Любимци на съдбата!
Препускаме така,
опасни приключения,
от остри шпаги звук –
готови да умрем един за друг!

Скрипти на глас протритото седло,
разхлажда вятър старите ни рани.
Но с рицарското свое потекло
как можем вкъщи кротко да останем?

Букет пера на шапката
и шпага във ръка.
Любимци на съдбата!
Препускаме така,
в щастливи приключения
по пътя си летим –
един за всички, всички за един!

В Париж пари са нужни – c’est la vie!
И след дуел самотно ближем рани.
Но храброто сърце ако кърви,
сто пъти по-блестяща е честта ни!

Съдбата е жена и няма как
пред нея точно днес да се посрамим.
Дори и дяволът да ни е враг,
ще го надвием и ще го измамим.

Превод на стиховете Мария Донева

Автор: Виолета Тончева
29.06.2017 г. 17:59
Посетено: 1616
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/26040-myuzikalat-trimata-musketari-s-balgarska-premiera-vav-varna