Сцена / екран / ефир

"Neo Dervish" за първи път в Пловдив

20 юни 2017, 21 часа, Античен театър

"Neo Dervish" за първи път в Пловдив


СЪБИТИЕТО

"Neo Dervish" за първи път в Пловдив

"Neo Dervish" е танцово-визуален спектакъл, който ще представи съвременен авторски прочит на вековния мистичен танц и философия на дервишите. Пловдивчани могат да го видят на 20 юни в Античния театър. 

Спектакълът е със специалното участие на Ziya Azazi и е игран четири пъти в Народен театър "Иван Вазов" в столицата. След големия успех, предстои да бъде представен и в Пловдив.

Артистът от световна величина Ziya Azazi е хореограф, танцьор и дервиш. Талантливият танцьор е роден в Антакия, Турция и е представял спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд. До момента е обиколил над 40 държави, над 230 града и е изнесъл над 450 представления. Още през 1999 във Виена получава признанието най-добър танцьор на годината в Австрия. Създава множество проекти с артисти от цял свят, а през 2012 г. участва в откриването на Олимпийските игри в Лондон.

След придобитата практика през последните години, той започва да изнася лекции и уъркшопове. По този начин помага на много хора да разширяват собствените си граници и да откриват все повече себе си. Освен че практикува, той изследва (мистично и научно) танца на дервишите.

"С този спектакъл искаме да Ви дадем нещо, което е отвъд думите, нещо което е в областта на чувствата и усещанията... нещо, което кара душата и съзнанието да търсят още по-непримиримо от къде идват и от какво са част!", споделя Стефан Щерев от 3inSpirit - съавтор, режисьор и продуцент на спектакъла. Стефан е създател на Етно Арт фестивала "ЕдинЕние" и на филма "Някой посети душата ми" с Мариус Куркински. Участвал е в няколко съвместни проекта със Ziya Azazi в чужбина и работи в театъра с Мариус Куркински и Камен Донев.

Целият спектакъл ще бъде съпроводен с музика на живо, в изпълнението на която ще участват комбинация от екзотични инструменти и музиканти от различни националности. Джаз музикантът на тъпан, Александър Петров е роден в Скопие, завършил консерваторията в Париж и живее и свири в Ню Йорк. Електронната музика по време на представлението ще бъде от Иван Шопов - български музикант, продуцент и визуален артист, известен под имената: Иван Шопов / Cooh / Balkansky/. Той представя музиката и изкуството си в Европа, Южна Америка, САЩ, Канада, Азия и Австралия. Burak Malçok - ney е определян за един от 5-те най-добри изпълнители в света на традиционния суфи инструмент NEY. Той е роден в Анкара, изнасял е концерти на всички континенти като част от групата на световноизвестния Mercan Dede, както и със своята Yakpare. Участва в емблематичния концерт на UNESCO по случай честването на 800 години от рождението на Mevliana - Rumi.

Валентин Ганев е български актьор, който е роден в Русе и носител на две награди АСКЕЕР за водеща мъжка роля, и на две награди ИКАР. Той завършва актьорско майсторство в Москва и е изиграл над 70 театрални роли в български и чуждестранни кино продукции. Свири на три инструмента, владее три жанра, говори три езика.

Дервишкият танц носи своите корени от древно ислямско учение, наречено суфизъм. Красивият танц представлява въртене, по време на което дервишите изпадат в транс или вид медитация, абстрахират се от земното си тяло и се свързват с Вселената. Всяка една част от дрехата и и всяко едно движение на дервишите имат определена символика и предназначение, а символиката на въртенето се свърза с това на въртенето на планетите.

Ziya Azazi, който изучава танца от 20 години ще представи своя артистичен подход към танца и философията на дервишите.

Заповядайте на представлението и се насладете на танц от друго измерение.

 

Билети за NEO DERVISH можете да откриете на eventim.bg.

Трейлърът на спектакъла можете да видите тук:

Събитието във фейсбук можете да последвате на: https://www.facebook.com/events


 

Автор: Владислав Христов
15.06.2017 г. 12:36
Посетено: 1346
Етикети: Ziya Azazi, Пловдив, спектакъл, Neo Dervish, танцово-визуален спектакъл
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/25950-neo-dervish-za-parvi-pat-v-plovdiv